Етнографска къща - Добрич продължава виртуалното представяне на своите колекции, тази седмица на фокус е керамиката, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Любопитни факти разкриват музейните специалисти за грънчарски занаят, широко разпространен в Добруджа още от периода на османското владичество.

Основният материал е била черната глина, която при изпичане става червена. За украса са били използвани оловни глазури, цветни бои, бял кварцов пясък, манган, бяла хума и др. Колекцията на Регионален исторически музей - Добрич съдържа красиви и практични, различни по форма и предназначение съдове – трапезни (паници, стомни, чинии, кани, гърнета и др.), стопански (делви, кюпове, ръкатки и др.) и обредни (крондири, стомни, купи и др.).

"Представени са добре познатите в региона черни жетварски стомни с тънка шийка и една дръжка, неглеждосани, за да остава водата в тях студена. Значително място в колекцията заемат типичните за Добруджа гърнета с дръжка над отвора, използвани за пренасяне на храна – ръкатки, гаванози – "съдини“ за подквасване и съхраняване на мляко, тенджери с две уши, бърдуци за ракия и др. Тънки хоризонтални и зигзообразни линии – чазии, релефна украса с агнешко кокалче, пъстри капки, направени с рог и хума, са част от пестеливата, но изискана декорация, която придава на съда художествена завършеност“, разказват от екипа на Етнографска къща - Добрич.

Любопитни факти в текст и красиви, цветни фотоси ще зарадват почитателите на културната история на Добруджа чрез фейсбук профила на музея.

Жулиета НИКОЛОВА