76 жителки на община Кюстендил носят името Екатерина. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Община Кюстендил. 184 жителки на града и малките населени места носят името Катя. С името Катина са наречени 5 дами, а 123 жени носят името катерина. На 24 ноември Православната църква почита св. великомъченица Екатерина. Тя е родена в Александрия по време на царуването на император Максимиан (IV в.). Била е дъщеря на Конста, бивш цар, и майка – християнка. Запознала се е с пустинник, който я въвел във вярата. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, я хвърлили в тъмница.

Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, където по-късно е построен манастир.

След повече от два века братята от Синайската обител намерили главата и едната й ръка и пренесли светите мощи в храма, който се намира в тяхната света обител. Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Венцеслав ИЛЧЕВ