Стихийни протестни акции са се провели в няколко турски града, включително Истанбул и Анкара, на фона на спада на курса на турската лира, съобщава телевизионният канал Halk TV.

Демонстрантите, по-специално, скандираха лозунги с искане за оставка на правителството на Реджеп Тайип Ердоган, някои от тях призоваха и за отстраняване на управляващата Партия на справедливостта и развитието от власт. Отбелязва се, че сред участниците в акцията има и местни ученици.

Според телевизионния канал, с цел опазване на обществения ред на мястото на протестите са пристигнали полицаи. Съобщава се за редица арести на протестиращи.

Турската лира във вторник отново счупи рекорда, поевтинявайки спрямо долара до 13,5 лири за единица американска валута. Това се доказва от онлайн данните от борсовата търговия. В същото време от началото на годината турската валута девалвира със 70%, което се превърна в един от най-големите спадове в стойността на националната валута през последните години. През януари за долар се даваха около 7,3 лири.

Превод и редакция: Иван Христов