НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Магдалена Милтенова, БССИТ: От следващата седмица започва информационна кампания и срещи по места във връзка с Конфедерацията, обединяваща пътническия транспортен бранш

Магдалена Милтенова, БССИТ: От следващата седмица започва информационна кампания и срещи по места във връзка с Конфедерацията, обединяваща пътническия транспортен бранш

12 Юли 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. От следващата седмица започва информационна кампания и срещи по места във връзка с Конфедерацията, обединяваща пътническия транспортен бранш. Това каза за Агенция „Фокус“ Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) във връзка с предложението националните сдружения в пътническия транспортен сектор да се обединят в Конфедерация. „В момента браншовите организации провеждат общите си събрания, за да могат да вземат съответните решение. Това е съпроводено с административни процедури“, обясни Милтенова и уточни, че след като всички сдружения вземат своите решения за членство в Конфедерация, най-вероятно в средата на септември тя ще бъде учредена. „В рамките до 15 септември трябва да имаме учредяване на Конфедерацията, поне така сме планирали“, каза и още тя. Милтенова поясни, че се работи по устава и документите, които трябва да бъдат готови преди учредяването. „В момента тече подготовка за учредяването на Конфедерацията, чисто документално“, добави тя. „Ще имаме срещи по места с колегите, започва информационна кампания за тези, които не членуват никъде в момента. От следващата седмица ще започне информационната кампания и срещите по места. Вървим в посока учредяване и разширяване на броя на конфедерацията“, съобщи Магдалена Милтенова. „Очакваме предложенията на всички колеги. Дали сме възможност да бъдат дадени предложения по отношение на това как си представят устава, какви задачи и цели искат да формулираме. Когато има предложения те ще бъдат обсъдени в работните групи, с нашите юристи, така че да бъде спазен законът и нещата да вървят в правилната посока“, добави тя.
„Имаме доста задачи за решаване. Те са свързани със законодателната база, която касае конкретно нашия сектор. Предстои промяна във Наредба 2, която задължително трябва да бъде направена, защото не е синхронизирана със Закона за автомобилните превози. Предстои да се направят срещи със Сдруженията на общините, по отношение на възлагането на превозите. Имаме доста работа, която трябва да свършим. При всички случаи ще настояваме нерегламентирания превоз на пътници да бъде инкриминиран. Имаме общи каузи, проблеми, които ни свързват. Предстоят да бъдат решени“, поясни Милтенова.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Тиражира се нов текст на Закона за автомобилна камара, който не биха одобрили дори подкрепящите го на вчерашните протести

Магдалена Милтенова, БССИТ: Тиражира се нов текст на Закона за автомобилна камара, който не биха одобрили дори подкрепящите го на вчерашните протести

5 Юли 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Тиражира се нов текст на Закона за автомобилна камара, който не биха одобрили дори подкрепящите го на вчерашните протести. Това каза в интервю за сутрешния блок ж„Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Според нея този законопроект лишава превозвачите от свободите, които притежава всеки български гражданин. „Въпреки това товарните превозвачи подкрепят закон, който знаят, че противоречи на редица законови уредби“, уточни Милтенова. „Не може да се предвижда един орган, който ще бъде създаден от конкурентни фирми, да прави проверки във вашата фирма, когато той си пожелае и да сте длъжни да дадете достъп до всичките си помещения и документи. Реално този орган трябва да определя колко голямо трябва да бъде вашето помещение, в което вие да съхранявате вашите документи, предвид обема на вашата работа. При тези проверки ще се удостоверява гаражната база и експлоатационния център с необходимото техническо оборудване за поддържане на автопарк. Тук идва въпросът кой ще определя сервизното и гаражното оборудване. Там пише кадрово обезпечаване съответно на обема извършвана дейност. Тук идва и въпросът ние и функциите на Инспекцията на труда ли ще изземаме и на НАП? Тази камара се опитва да изземе функциите и на още държавни органи, което е абсолютно недопустимо“, коментира Магдалена Милтенова.
Тя каза още, че връщането на пакета "Макрон" в комисията по транспорт на Европарламента е добър знак за товарните превозвачи и шанс за нови обсъждания между тях и представителите на автобусните превози. Въпреки наличието на различни мнения тя уточни, че браншът на превозвачите е обединен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев: Евродепутатите си свършиха работата по мобилния пакет, ред е на българското правителство да образува пътен алианс на ниво държави и да блокират това предложение в Съвета на ЕС

Петър Курумбашев: Евродепутатите си свършиха работата по мобилния пакет, ред е на българското правителство да образува пътен алианс на ниво държави и да блокират това предложение в Съвета на ЕС

5 Юли 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Европейският парламент (ЕП) в Страсбург взе решение пакетът за мобилност да бъде върнат за преразглеждане в комисията по транспорт и туризъм (ТРАН). Законодателният процес ще започне отначало и ще има възможност отново за внасяне на изменения по предложението на Европейската комисия (ЕК). Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
По този начин българските евродепутати ще могат да продължат да защитават интереса на превозвачите на страните от Източна Европа и в частност на тези от България, а именно: превозното средство да не се връща в страната на регистрация за натоварване и разтоварване на всеки три седмици; директивата за командироване на работници да не се прилага за международния транспорт; международните шофьори да имат правото и възможността да почиват в кабината на превозното средство; да се удължи срокът за влизане в сила на задължителните интелигентни тахографи.
„В тази битка има лагери на географската, а не на политическата периферия на Европейския Съюз, като от едната страна са Португалия, Ирландия, Финландия, България, Хърватска, Румъния, Гърция, трите прибалтийски държави и Вишеградската четворка . От другата страна са останалите държави от географския център на Европа - Бенелюкс, Германия, Австрия и скандинавските държави“, каза евродепутатът Петър Курумбашев.
„Ние не успяхме да разберем, например, защо, ако шофьорите са носталгични към техните семейства и трябва да се връщат на всеки три седмици, това важи и за камионите? Имах разговор, вчера, с моя колега Исмаил Ертуг, който е идеолог на това предложение. Той ясно разбира, че това наказва точно нас – държавите, които са в периферията на ЕС. Не е едно и също да се прибере един камион от Германия до Чехия и от Германия до България. След вчерашния вот той каза, че чака ново предложение, което намираме за по-добро и по-компромисно“, каза евродепутатът Петър Курумбашев.
„Когато работим всички заедно – успехът е общ и няма нужда някой да се пъчи на мегдана. Искам да се обърна към всички политически партии, на първо място към управляващите, да не приватизират успеха на българските евродепутати и министър – председателят да не бъде посрещан на летище София като цар Освободител, все едно той решава какво се случва в Европейския парламент. За мен все още изразът за пълна капитулация на Макрон, продължава да виси като прани гащи в медийното пространство“, каза още Петър Курумбашев.
„Ако вчера резултатът беше 5:4, независимо в чия полза, и беше 89-а минута, буквално решението на ЕП означава, че резултатът става 0:0 и мачът започва да се играе от първата минута. Отиваме в една патова ситуация и започваме от кота нула. Оттук нататък следват продължения, които могат да се окажат по-дълги и от самия мач, тъй като може да се окаже, че решението по тази тема ще бъде взето в следващия мандат на ЕП. С наближаването на европейските избори, желанието на определени политици да се пъчат и да се показват на мегдана нараства и възможността да се постигне компромис намалява. За това смятам, че следващият парламент и следващите български евродепутати ще имат по-добри шансове да постигнат компромиси отколкото сегашният парламент“, допълни Курумбашев.
„Разбира се, е добра идея да се обединят българските превозвачи с техни колеги от други държави по този въпрос. Този съвет може да бъде отправен и към българското правителство. Ние си свършихме работата, сега е ред на българското правителство да образува пътен алианс на ниво държави, какъвто са организирали страните от Централна и Западна Европа, и да блокират това предложение вече в Съвета на Европейския Съюз.“
„В тази ситуация все още действа сегашното европейско законодателство, а това положение, може да се каже, че устройва нашите превозвачи. Твърде много слушах мои колеги от Западна Европа, че говорят от името на мнозинството и как би било по-добре да се съгласим на някакви компромиси. Говоренето от името на мнозинството е вид болшевизъм, който и бил популярен преди повече от 100 години, отколкото сега и не мисля, че трябва да е на мода в Европейския парламент. Тези, които днес говориха от името на болшинството трябва да се съобразят с това, че има две равнопоставени мнения в ЕП. Не е редно никой да се опитва да налага позицията си над другия, тъй като, когато има толкова разнообразни мнения, не е редно да се заявява, че има само една единствена правилна позиция и тя е на тази страна, от която ти се намираш“, каза българският евродепутат.
„Мобилният пакет показа какво всъщност работят евродепутатите и какво могат да направят, когато са обединени, за националната кауза. Показа и колко важно може да бъде европейското законодателство за България“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Поискахме да не се връща превозното средство на всеки три седмици

Евродепутатът Петър Курумбашев: Поискахме да не се връща превозното средство на всеки три седмици

5 Юли 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. В транспортна комисия искахме да отпадне искането да се връща превозното средство на всеки три седмици, тъй като ние не успяхме да разберем - защо, ако шофьорите са носталгични за техните семейства и трябва да се връщат в страните си, трябва и камионите да са носталгични за техните семейства. Това заяви пред БТВ Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, след като беше върнат спорният пакет „Мобилност” и обсъжданията по текстовете започват отначало, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че е разговарял с немския си колега Исмаил Ертуг - идеолог на тази идея. „Казах, че сме му закачили снимката на няколко български гранични пункта и го очакваме, като „национален герой”. Той ясно разбира, че това предложение наказва нас – държавите, които са в периферията на ЕС. Обясних му, че не е едно и също да се прибере един камион от Германия до Чехия и от Германия до България. Той ясно разбира, че ни поставя в неравнопоставено положение. След вчерашното гласуване каза, че чака по-добро предложение”, обясни Курумбашев. „Искам да се обърна и с молба към всички български партии, на първо място към управляващата- никой да не се опитва да приватизира успеха на българските евродепутати, които вчера успяха да върнат директивата и да не си я приписва лично за себе си, и да не се посреща премиерът, като „Цар-освободител” на летището. Не е честно да се каже, че този резултат е действие на един човек или на една партия. Това е резултат на общите усилия на всички евродепутати от много държави”, категоричен бе той. Според него с наближаването на европейските избори, желанието на някой европолитици да се пъчат на мегдана нараства и възможността за постигане на компромис намалява. „Следващият европарламент и следващите български евродепутати имат по-голям шанс за компромис”, добави той. Курумбашев отправи съвет към парвителството- след като има направен пътен алианс от държавите от Бенелюкс, Германия, Франция, скандинавските държави, е крайно време и засегнатите от пакета „Мобилност” да образуват също съюз, за да блокират неизгодните предложения.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: ЕП гласува и трите законодателни предложения по „Мобилен пакет 1“ да бъдат върнати обратно на транспортна комисия, гласуването му вероятно ще е догодина през есента

Петър Курумбашев, евродепутат: ЕП гласува и трите законодателни предложения по „Мобилен пакет 1“ да бъдат върнати обратно на транспортна комисия, гласуването му вероятно ще е догодина през есента

4 Юли 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Европейският парламент гласува и трите законодателни предложения по „Мобилен пакет 1“ да бъдат върнати обратно на транспортна комисия, гласуването му вероятно ще е догодина през есента. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм.
„Това се случи, защото от една срана западноевропейската страна не получи подкрепа за много от своите предложения, от друга страна, държавите от Централна и Източна Европа не получиха одобрение за техните предложения. Накрая двете страни се обединиха около това, че пакетът трябва да бъде върнат за разглеждане от кота нула. Днес беше натиснато копчето „reset” и всичко, което е гласувано до момента, се нулира и дискусиите в транспортна комисия започват от начало“ каза той. Петър Курумбашев уточни, че до приемане на ново законодателство ще действа старото. Българските евродепутати са гласували „За“ отлагането на пакета. Според Корумбашев възможно е „Мобилен пакет 1“ да бъде разглеждан в следващия европейски парламент.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов, превозвач: 16 хил. фирми няма да се съобразяваме с две-три

Петко Ангелов, превозвач: 16 хил. фирми няма да се съобразяваме с две-три

4 Юли 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. 16 хил. фирми няма да се съобразяваме с две-три. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ превозвачът Петко Ангелов. Според него днешният протест е бил поредният провал на тези, който искат създаването на Автомобилна камара.
„Днес се видя плодът на техния труд. Няма излезнали фирми, нито хора на протестите. Видяхте какво се случи днес – нищо. Само приказки. Днес не чухме нормални мотиви. Казват, че искат закон. Добре, а какво сте направили? Дори не излезнахте да кажете, че ваши хора са писали закона, което не е нормално. Законът трябва да се пише от депутатите“ каза Петко Ангелов и благодари на министър председателя, че е разбрал проблема и е изтеглил закона. Той каза още, че продължава да се търси формулата за разбирателство и взимане на общо решение между превозвачите. Според него автобусните фирми вече се обединяват около създаването на конфедерация, това ще се опитат да направят и товарните.
Ангелов бе категоричен, че почти всички искат ясни правила и равнопоставеност между фирмите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите под сянката на пакета "Макрон" (ОБЗОР)

Превозвачите под сянката на пакета "Макрон" (ОБЗОР)

4 Юли 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Протест, обявен в подкрепа на законопроекта за Българска автомобилна камара, предизвика масово объркване сред превозвачи от цялата страна, които се включиха в него с нагласата, че всъщност протестират срещу така наречения пакет "Мобилност 1". Объркването дойде поради "липсата на достатъчно информация", според част от самите превозвачи, както и поради факта, че протестните дейности съвпаднаха с деня, в който Европейският парламент трябваше да гласува предложените промени в спорния пакет.
На извънредна пресконференция, озаглавена "Протест за обединението на бранша или протест срещу кабинета Борисов 3", браншови организации в автобусния и товарния транспорт информираха, че техни колеги са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“. Магдалена Милтенова - председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) заяви, че за тях протестът на колегите им е бил неразбираем. „Случващото се в момента е манипулация на общественото мнение. Или казано на разговорен език: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“, коментира Милтенова. Кирил Банев - ръководител на фирма за международни товарни превози, посочи от своя страна, че на превозвачите е казвано "че Българската автомобилна камара щяла да обедини бранша като цяло и защитавайки нашите интереси със закончета и наредби и да гарантира минимален праг на превозни цени“. По думите му в съвременната пазарна икономика това няма как да се случи.
Във връзка с тиражирания в публичното пространство нов законопроект за Автомобилна камара, Милтенова обясни, че това е поредният скандал, защото е писан от хората, които протестират, а не от законотворците. "Тук говорим, че се иска да се случи на всяка цена един закон, който да контролира бранша и нищо повече от това“, обясни Милтенова. Адв. Йоана Лалова от Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) отбеляза, че инициаторите на новия законопроект искат чрез него да си гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“. По думите му тяхната идея е на всяка цена да получат власт върху бизнеса. "Относно законопроекта – функциите, които са заложени, е контролът да е в такава степен, че всички да станат зависими от тях. В момента контролът се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е държавен орган и подлежи на административен контрол. А не е ясно актовете, издавани от въпросната камара, как ще бъдат контролирани“, обясни адв. Лалова.
По-късно през деня стана ясно, че пакетът "Макрон" се връща в комисията по транспорт на Европарламента и обсъжданията по текстовете започват отначало.
Агенция „Фокус“ припомня: В края на миналия месец вносителят на законопроекта за Българска автомобилна камара – народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов, изтегли от Парламента предложените текстове по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши това да се случи след среща с представители на превозвачите, които на 25 юни излязоха на протестни шествия под надслов „Обединени срещу приватизацията на бранша“. Тогава Борисов посочи, че не би нарушил доверието, като заеме едната или другата страна в спора и очаква заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Европейските депутати върнаха предложенията за пакет „Мобилност“ на Комисията по транспорт за допълнително разглеждане

ЕП: Европейските депутати върнаха предложенията за пакет „Мобилност“ на Комисията по транспорт за допълнително разглеждане

4 Юли 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейските депутати отхвърлиха предложените промени по пакет „Мобилност“ за реформиране на правилата за международните превозвачи в ЕС и ги върнаха за допълнително разглеждане на Комисията по транспорт, показва справка на интернет страницата на Европейския парламент.
Европейският парламент отхвърли промените, предложени от Комисията по транспорт, на правилата за почивките на шофьорите и командироването и ги върна за по-нататъшно обсъждане според чл. 59 (4) от Правилника на ЕП.
Предложенията относно командироването на водачите, периодите за тяхната почивка, достъпа до професията автомобилен превозвач и до пазара на превози са част от пакет „Мобилност“, представен от Европейската комисия през май 2017 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Хайлезов, превозвач: Не може 5 човека да се събират и да казват, че ще правят Българска автомобилна камара – трябва да има консенсус между всички транспортни фирми

Николай Хайлезов, превозвач: Не може 5 човека да се събират и да казват, че ще правят Българска автомобилна камара – трябва да има консенсус между всички транспортни фирми

4 Юли 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Не може 5 човека да се събират и да казват, че ще правят Българска автомобилна камара – трябва да има консенсус между всички транспортни фирми и единна позиция. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград. Той апелира към диалог между фирмите в транспортния сектор. „За мен най-удачно е всички сдружения в България да се съберем заедно и всеки да каже какво мисли и какво е мнението му по въпроса, а след това да се предприемат някакви действия. В момента се получава, така че едно сдружение се събира и казва, че ще прави камара, второто е против, а третото казва, че няма яснота за какво става въпрос. Не може 5 човека да се събират и да казват, че ще правят камара. Ние, от нашето сдружение може да се съберем 10 човека и да кажем, че ще прави камара – какво ще стане тогава?“, каза още Хайлезов.
Той добави, че не се е подписвал в подписка „за“ приемането на вече оттегления законопроект, която се организира от част от превозвачите. Не е бил и запознат с нея, а причината за това, според Хайлезов не е ясна. По отношение на това, защо има разминаваме между транспортните фирми в България, превозвачът заяви, че е нещо нормално да има разминавания. „В България и в българският парламент колко партии има? – и всяка от тях си има свое виждане. Тоест нормално е да има различия, на всякъде е така. Точно затова трябва да се седне, да се разговаря и да се постигне консенсус, защото в крайна сметка всички работим в транспортния сектор. Наистина апелирам всички заедно да се съберем – по един представител на транспортна фирма и да решим проблема, а не така на части да се работи“, добави Хайлезов. Той допълни, че ако наистина се предвижда и събирането на членски внос, то това може да създаде и известни проблеми, а липсата на яснота по темата е тревожна. „За по-малките е напълно възможно да има затруднения. Проблемът най-вече е в това, че нищо не се получава в замяна на този членски внос, защото както Ви казах по-горе, за да вземеш разрешително, СЕМТ-ове и лиценз, то пак ще си плащаш“, заяви Хайлезов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград: Всички сдружения на превозвачите, трябва да съберем и заедно да решим дали трябва да има Българска автомобилна камара или не

Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград: Всички сдружения на превозвачите, трябва да съберем и заедно да решим дали трябва да има Българска автомобилна камара или не

4 Юли 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Всички сдружения на превозвачите, трябва да съберем и заедно да решим дали трябва да има Българска автомобилна камара или не. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград. Той заяви, че няма да се включи в протеста, който се организира в подкрепа на Закона за българска автомобилна камара. Хайлезов обясни и какви са мотивите му за това решение. „Първо – никой няма яснота за тази камара. Второ – искат, до колкото разбирам от други колеги, които ще ходят да участват или да видят за какво става въпрос, искат да направят някаква камара, която да обедини дейността на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ДАИ), на пунктовете за разрешителните, а също и да раздават СЕМТ-овете, което е все едно да изземат функциите на държавата. За мен това не е правилно“, каза още Хайлезов.
Той коментира, че от свои колеги е разбрал, че тази камара ще има и членски внос. „За мен обаче не е ясно къде ще отива този членски внос и какво ще се прави с него, защото ние ще платим членски внос от 1000 лева, но в България има около 10 000 фирми. Това означава, че ще бъдат събрани около 10 милиона лева, а къде ще отиват те – не е ясно. Освен това, за да си вземеш разрешително, то трябва да си платиш, да вземеш лиценз – пак ще си платиш, да идеш на си направиш преглед – пак ще си платиш“, подчерта Хайлезов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Влахова, член на Национално сдружение на българските превозвачи: Нека двете страни на протестиращите превозвачи седнат на една маса и изкажат доводите си

Таня Влахова, член на Национално сдружение на българските превозвачи: Нека двете страни на протестиращите превозвачи седнат на една маса и изкажат доводите си

4 Юли 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Нека двете страни на протестиращите превозвачи седнат на една маса и изкажат доводите си. Това каза за Агенция „Фокус“ Таня Влахова, член на Национално сдружение на български превозвачи, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. Таня Влахова посочи, че има разминаване в информацията за целта на протеста, който се провежда днес от част от превозвачите. „След като казват, че искат да има обединение, нека да седнат „големите“ на една маса и пред обществото на открита пресконференция двете страни да изкажат доводите си, за да видим ние истината“, призова Влахова. „Ние сме за обединение в бранша“, допълни тя. „В момента малко се разминава това, което казват те като протест и в обществото не могат да се ориентират. Нека седнат и от едната страна, и от другата да направят една обща пресконференция и да си кажат. Ние сме за обединение в бранша, но не по този начин“, коментира още Влахова. По повод подписката „за“ приемането на вече оттегления законопроект, тя отбеляза, че такава до тях не е стигала. „Имаше редица срещи, на които присъствахме и се коментираше този законопроект, който е оттеглен, колко видите ли и е бил много добър за нас. По-голяма част от срещите бяха „плюене“ на единия срещу другия. Тези искат това, тези онова. Да застанат едни срещу други не в комисии, не в парламента, а първо да има обществено обсъждане. Нека има обединение, но нека седнат, за да може да се уточнят правилно нещата“, каза още Таня Влахова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Трябва да стане ясно дали днешният протест е за обединението на бранша или срещу кабинета „Борисов 3“

Магдалена Милтенова, БССИТ: Трябва да стане ясно дали днешният протест е за обединението на бранша или срещу кабинета „Борисов 3“

4 Юли 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да стане ясно дали днешният протест е за обединението на бранша или срещу кабинета „Борисов 3“. Това каза Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние не сме хората, които лобират в законопроекта за автомобилна камара. Крайно време обаче е да кажем каква е връзката между вносителите на законопроекта и тези, които пишат законопроекта. Именно в тази връзка заявих, че нито сме се возили в лодка с г-н Столарски, нито сме се возили в лодка с г-н Цветанов. Нито пък г-н Цветанов е кум на някого от нас. Хубаво е да стигнем до там, че лобито, което може би ще вкара и следващия законопроект за автомобилна камара, не е на хората, които са на тази маса. Не сме го казали до този момент само от уважение към премиера Бойко Борисов и неговото управление, не сме се намесвали и не сме използвали подобни неща. Но мисля, че е време да го кажем, тъй като реално погледнато тук прозират доста лобистки интереси“, каза още Милтенова и посочи, че нещата вече излизат извън контрол и е редно да се знае какво се случва. „И именно заради това така беше озаглавена и днешната ни пресконференция – трябва да стане ясно дали протестират за обединението на бранша или протестират срещу кабинета „Борисов 3“, коментира тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Aдв. Йоана Лалова, НСБП: Инициаторите на новия законопроект за автомобилна камара искат да гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“

Aдв. Йоана Лалова, НСБП: Инициаторите на новия законопроект за автомобилна камара искат да гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“

4 Юли 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. С новия законопроект за автомобилна камара инициаторите искат да гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“. Това каза адв. Йоана Лалова от Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) по време на извънредна пресконференция в отговор на въпрос на Агенция „Фокус“ във връзка с новия законопроект за създаване на автомобилна камара.
Адв. Лалова обясни, че се занимава със законопроекта още от началото на идейното му създаване. „Г-н Станислав Иванов се опита да събере бранша по някакъв начин. Но се оказва, че той първоначално не искаше да каже кои са инициаторите, но в последствие разбрахме, тъй като те сами си признаха. Тяхната идея е на всяка цена да получат власт върху бизнеса. Те се готвят за това, тъй като след приемането на пакета „Макрон“ – който според нас ще се случи, бизнесът ще намалее и така те ще си гарантират своето спокойствие. Относно законопроекта – функциите, които са заложени, е контролът да е в такава степен, че всички да станат зависими от тях. В момента контролът се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е държавен орган и подлежи на административен контрол. А не е ясно актовете, издавани от въпросната камара, как ще бъдат контролирани“, посочи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Новият законопроект за автомобилната камара е поредният скандал, защото е писан от хората, които днес протестират, а не от законотворците

Магдалена Милтенова, БССИТ: Новият законопроект за автомобилната камара е поредният скандал, защото е писан от хората, които днес протестират, а не от законотворците

4 Юли 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Новият законопроект за автомобилната камара е поредният скандал, защото е писан от хората, които днес протестират, а не от законотворците. Това каза Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), по време на извънредна пресконференция в отговор на въпрос на Агенция „Фокус“ във връзка с новия законопроект за създаване на автомобилна камара.
Милтенова посочи, че това, което се тиражира в публичното пространство, е един нов закон за автомобилната камара. „Запознати сме с него, но смятахме да не го коментираме, защото не знаем как точно е разпространен. Но ако този законопроект е новото нещо, върху което трябва да се говори в Народното събрание, то е поредният скандал. Защото се оказва, че той отново е написан от хората, които днес протестират, а не от законотворците. И ако става въпрос за това, за което ние имаме информация, то значи и хората, които днес бяха на протеста, и те ще си тръгнат. Защото има разписани такива текстове, които са стресиращи по отношение на контрола, който камарата трябва да извършва към своите членове. Тоест, проверките ще се извършват на място в предприятията на автомобилните превозвачи за удостоверяване на наличие на подходящи спрямо обема на дейност на превозвача помещения, в които се съхраняват документи относно персонала и превозните средства. Става въпрос, че тук говорим, че се иска да се случи на всяка цена един закон, който да контролира бранша и нищо повече от това“, обясни Милтенова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Николов, превозвач: Превозвачи от Враца протестират срещу пакет „Мобилност“

Красимир Николов, превозвач: Превозвачи от Враца протестират срещу пакет „Мобилност“

4 Юли 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Враца. Превозвачи от Враца протестират срещу пакет „Мобилност“. Това каза за Агенция „Фокус“ Красимир Николов от фирма „Спътник 96“. „Моят управител е разбрал, че протестът е за пакета „Мобилност“, който днес се гласува. Изкарали са два автомобила, но ние сме против пакета „Мобилност“. Не сме за Автомобилната камара. Повечето от колегите, които са изкарали превозните си средства, знаят, че са против пакета „Мобилност“, който е пълно безумие. Има разминаване в информацията – протестираме срещу пакета „Мобилност“, а не за транспортната камара“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Банев, превозвач: Има колеги, които днес са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“, а това не е така

Кирил Банев, превозвач: Има колеги, които днес са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“, а това не е така

4 Юли 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Има колеги, които днес са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“, а това не е така. Това каза Кирил Банев - ръководител на фирма за товарни международни превози, по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес е много важен ден за всички превозвачи. Днес се приемат три закона, които биха ни обрекли на унищожение и на фалит. За съжаление, темата за Българската автомобилна камара измества много по-важния закон за пакета „Мобилност – 1“. Ако той бъде приет, всичко друго няма да има смисъл. На последните събирания от година и половина насам на нашето сдружение членовете ни са запознати с подготвяния законопроект за Българската автомобилна камара и те всички са категорично против. Всичко, което се опитват да прокарат в момента, хвърля нашия бизнес в една монополна среда – корпоративни интереси да определят нашето бъдеще“, заяви Бaнев.
„По отношение на днешния протест говорих с колеги, които са били привиквани на протест по телефона, и им е било обяснено, че днес ще има протест против пакета „Мобилност“. А това не е така. Казвано им е, че Българската автомобилна камара щяла да обедини бранша като цяло и защитавайки нашите интереси със закончета и наредби, щяла да ни гарантира минимален праг на превозни цени“, каза още той и посочи, че в съвременната пазарна икономика това няма как да се случи.
„В България има 68 000 копия, издадени за товарни лицензи, от които над 30 хил. работят в Европа. Ако пакет „Мобилност“ бъде приет във вида, в който е заложен, това ще значи, че всички камиони, които работят на европейския пазар, ще бъдат принудени да се връщат в България. Европейската комисия прие нашите четири искания, но въведоха едно, което е по-страшно от всички останали – на 21 дни камионите да трябва да се прибират в България. Ако това се случи, всички ние на пазара ще бъдем поставени в конкурентна среда, която ще създадем сами. А дали точно този законопроект, който ние се натиква, няма да бъде машата, чрез която част от транспортните фирми няма да бъдат премахнати от пазара?“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Една от фирмите, които участват в днешния протест, има глоба от 17 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Магдалена Милтенова, БССИТ: Една от фирмите, които участват в днешния протест, има глоба от 17 хил. лв. за нелоялна конкуренция

4 Юли 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Една от фирмите, които участват в днешния протест, има глоба от 17 хил. лв. за нелоялна конкуренция. Това каза Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днешната пресконференция се наложи заради протеста на нашите колеги, които са поддръжници на закона за Автомобилна камара. За нас той е неразбираем, не разбираме какво налага този законопроект или всъщност целта на този протест е съвсем друга, тъй като явно не приемат решението на премиера Борисов, което той взе на срещата по време на предишния протест, и имат някакво друго мнение. Ние не сме 0,05%, както бяхме наречени от другите колеги, и мисля, че на днешния протест се видя кой кого представлява. Ние не искаме да се броим с колегите, но това, което става днес в страната е факт“, каза още тя и припомни, че вече има предложение с писмо до премиера Бойко Борисов за създаване на Конфедерация.
„Всичко, което се случва, е една манипулация на общественото мнение. Или казано на разговорен език: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“. Имаме и едно решение на Върховния административен съд, с което е потвърдено решение на Комисията за защита на конкуренцията за една от фирмите, които участват в протеста днес. Тя е осъдена да плати 17 000 лв. за нелоялна конкуренция. В момента тя протестира със 7 от своите автобуса. И тук питаме ние каква всъщност е целта на протеста“, каза още Милтенова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Рончев, превозвач: Проблемът на българските превозвачи е пакетът „Мобилност“, а не Законопроектът за автомобилната камара

Румен Рончев, превозвач: Проблемът на българските превозвачи е пакетът „Мобилност“, а не Законопроектът за автомобилната камара

4 Юли 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът на българските превозвачи е пакетът „Мобилност“, а не Законопроектът за автомобилната камара. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ Румен Рончев, превозвач от Пловдив. „Разединение на превозвачите не трябва да бъде допуснато и ако има протест, то той трябва да бъде насочен единствено срещу пакета за мобилност“, обясни Рончев. По думите му превозвачите е необходимо да насочат усилията си за решаване на казуса, поставен от Европа, без да изместват фокуса към вътрешни разногласия. „Ние, ако решим, трябва да се обединим и да гоним интереса, който имаме. Ние имаме проблем с Мобилен пакет 1. Можем да бъдем изхвърлени от пазара в най-скоро време и затова просто трябва да положим сили там, а не да правим протести защо законопроектът е отхвърлен и да се борим за камара, която за мен е излишна“, коментира Румен Рончев. Той допълни, че не е бил запознат с организираната от превозвачите подписка в подкрепа на законопроекта за Автомобилна камара, нито е имал намерение да я подкрепи. Румен Рончев обясни, че бъдещето на превозвачите зависи от преодоляването на условията, поставени от френския президент Еманюел Макрон.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Маневски, превозвач: Включих се в днешния протест, защото смятах, че е срещу Мобилния пакет 1

Росен Маневски, превозвач: Включих се в днешния протест, защото смятах, че е срещу Мобилния пакет 1

4 Юли 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Включих се в днешния протест на превозвачите, защото смятах, че е срещу Мобилния пакет 1.Това каза за Агенция „Фокус“ Росен Маневски, превозвач от Благоевград, който присъства на протеста, организиран от Съюза на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ). „Аз май не съм на точното място, поради липсата на достатъчно информация. Доколкото разбрах този така наречен протест е против Мобилния пакет 1 на г-н Макрон, обаче като гледам надписите по камионите и автобусите става въпрос за някаква транспортна камара. Подочувал съм нещо от медиите за нея, но не ми е точно ясно“, коментира Росен Маневски. По думите му най-вероятно в протеста са се включили и други превозвачи, които са смятали, че той е срещу Мобилния пакет. „Автомобилната камара на мен е меко казано мъгла – нямам идея какви са целите, с какво точно ще помогне на малките превозвачи и няма и къде да го прочета. С колегите си предаваме от ухо на ухо, днес дочух, че ще изземва функциите на Министерството на транспорта. И какво правим? – Частно Министерство на транспорта – ние ще решаваме кой ще работи и кой не“, каза още Росен Маневски.
Във връзка с така наречения пакет „Мобилност“, той коментира, че с него малките транспортни фирми в България няма да имат шанс да оцелеят. „Той е грубо казано една пълна безсмислица. Те не са готови да поемат цялото това натоварване, което се предлага с нощувки по хотели. Това реално е с цел да се ограничи, да не казвам унищожи, транспорта на Източна Европа. Малките фирми тук нямат шанс. Рано или късно краят е един – или трябва да спираме с нашия бизнес като малки превозвачи или да ходим да работим в чужди фирми, понеже липсата на шофьори вече е тотална, и не само в България, а в цяла Европа. Почти няма фирма, която да не търси шофьори“, отбеляза Маневски. По думите му превозвачите са готови на още протести срещу пакета.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павлин Лозанов, превозвач: Не съм съгласен частни фирми да решават съдбата на други частни фирми

Павлин Лозанов, превозвач: Не съм съгласен частни фирми да решават съдбата на други частни фирми

4 Юли 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Не съм съгласен частни фирми да решават съдбата на други частни фирми. Това каза за Агенция „Фокус“ Павлин Лозанов, превозвач от Лом, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. „Няма за какво да протестираме. Единственото, за което можем да протестираме, е против Закона „Макрон“, посочи той. „Аз лично не съм съгласен да има камара, тъй като никой не знае точно и не може да ни обясни как ще се случват нещата в нея“, допълни Павлин Лозанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Михалев, превозвач: Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара

Васил Михалев, превозвач: Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара

4 Юли 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара. Това каза за Агенция „Фокус“ Васил Михалев, превозвач от Бургас, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. Той заяви, че превозвачите от Бургас не подкрепят протеста и няма да се включат в него. „Категорично в Бургас няма да има такъв протест, защото бургаските превозвачи не подкрепят създаването на транспортна камара“, подчерта Михалев. „Аз съм един от първите превозвачи в Бургас, от разрешаването на частния транспорт. Ние толкова години се борихме да се освободим от монопола СОМАТ, сега се задава нов монопол на двамата най-големи превозвачи“, отбеляза той. „Ние не сме съгласни. Смятаме, че към този момент с лицензирането и проверката на автомобилите Министерството на транспорта се справя много добре и си има достатъчно компетентни органи навсякъде. Бургаските превозвачи не подкрепяме създаването на тази монополна транспортна камара“, коментира още Васил Михалев. По повод подписката „за“ приемането на вече оттегления законопроект, той отбеляза, че в Бургас такава не е била разпространявана. „В Бургас не съм чул за такава подписка. Може би в другите градове има, те са направили няколко срещи в няколко града, това си е тяхно право, ние не можем да им пречим, въпреки че е въпрос на лично мнение“, посочи Михалев. По думите му създаването на Автомобилна камара би представлявала още една номенклатурна дейност, която е абсолютно ненужна. „Защо ни е тази транспортна камара, като Министерството на транспорта си има специален отдел за лицензиране и за разрешителните. Всички тези неща с годините са прокарани. ДАИ ни контролира от една страна, полицията от друга. Смятам, че не е нужна транспортна камара и да зависим от няколко човека“, каза още Васил Михалев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните превозвачи обявиха решението си за обединение в Конфедерация в отворено писмо до премиера Бойко Борисов

Автобусните превозвачи обявиха решението си за обединение в Конфедерация в отворено писмо до премиера Бойко Борисов

3 Юли 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Национално представените браншови организации в автобусния сектор (Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация за пътнически транспорт, Национален съюз) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов обявиха единодушното си решение за обединяване на автобусния бранш в Конфедерация. Това съобщи председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова. Агенция „Фокус“ публикува отвореното писмо без редакторска намеса:
„До
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Р България

Уважаеми господин Борисов,

от името на национално представителните браншови организации в автобусния сектор - Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация за пътнически транспорт, Национален съюз на превозвачите Варна, Ви уведомяваме, че на проведена на 28.06.2018г. среща, горепосочените организации взеха единодушно решение за обединяване на автобусния бранш в Конфедерация.
Конфедерацията е формата за сдружаване, при която национално представените браншови организации, от една страна ще запазят своя профил, от друга ще отговори на очакванията на държавната администрация за идентифициране на единен браншови субект за комуникация, разбира се след дефиниране на изискванията за представителност. Посредством конфедералните органи за управление сдруженията в автобусния транспорт ще имат възможност да постигат своите цели и да обединяват усилия си за устойчивото развитие на автобусния транспорт в България.
Предвид факта, че голяма част от транспортните фирми, извършващи обществен превоз на пътници, не членуват в браншови организации, формата на сдружаване в Конфедерация, ще позволи на всяка една от тях да припознае своята браншова организация, в която желае да членува, като този начин на сдружаване би позволил и създаването на нови организации, които да се включат в Конфедерацията.
Обединението на бранша в Конфедерацията ще бъде основано на конституционни права, а именно - правото на свободно сдружаване.
Конфедерацията ще бъде учредена след утвърждававане на решението за членство от общите събрания на браншовите органиции, но не по късно от 15.09.2018г.
Уважаеми Г-н Борисов,
Като още веднъж благодарим за принципната Ви позиция, отчитаме поетият пред Вас ангажимент за единение на пътническият транспортен сектор за изпълнен.

С уважение,

Ивайло Константинов- изп.директор на НСАПБ и Председател на НСАП
Магдалена Милтенова-Председател на БССИТ
Стоянка Стойкова- упълномощен представител на НСП
Кузман Вълев-Председател на КАПБ
Георги Милешев-БФПТ
Максим Петков- НСП-Варна“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните превозвачи предлагат Конфедерация да обединява пътническия транспортен бранш (ОБЗОР)

Автобусните превозвачи предлагат Конфедерация да обединява пътническия транспортен бранш (ОБЗОР)

2 Юли 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Автобусните превозвачи (Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България и браншови организации в пътническия транспорт) предлагат националните сдружения в пътническия транспортен сектор да се обединят в Конфедерация. Изпълнителният директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България Ивайло Константинов обясни, че Конфедерацията ще бъде с реципрочност в управлението, с ротационен принцип в ръководството. В нея ще членуват само сдружения, а фирмите, които не членуват в такива ще имат възможност да си учредят. От бранша настояват в Закона за автомобилните превози да бъде дефинирано понятието национално представителна организация. По повод тиражирани в медии твърдения за личностна война в бранша, Ивайло Константинов посочи, че няма амбиции да ръководи бъдещата Конфедерация. Според него в случая не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш.
На 3 юли автобусните превозвачи официално ще уведомят премиера Бойко Борисов за намерението си за обединение под формата на Конфедерация. Те се срещнаха с него на 25 юни, в деня, в който протестираха срещу Закона за създаване на автомобилна камара. Тогава Бойко Борисов призова браншът да се обедини и разпореди спорният законопроект да бъде оттеглен. Автобусните превозвачи прекратиха протестите, защото изтеглянето на текстовете беше основното им искане.
Те заявиха, че с предложението си за Конфедерация, не искат да се обединяват с товарните превозвачи. „Навсякъде в Европа няма нищо общо между автобусния и товарния бранш. В момента се опитваме да смесим олио с оцет, което няма как да стане“, коментира Ивайло Константинов. Решението за създаване на Конфедерация е взето на среща на 28 юни, на която са били поканени и БАСАТ и Съюза на международните превозвачи. Те обаче не са присъствали и още стоят зад искането си браншът да се обедини със закон. Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова посочи, че на транспортния бранш е необходима регламентация на представителността чрез действащите сега закони, не чрез създаването на нов закон. „Къде остава принципът на доброволното сдружаване, когато създадем закон? Къде остават принципите на ЕС, за социалния диалог?“, попита тя. Магдалена Милтенова заяви, че автобусните превозвачи не искат да контролират бранша, а да работят достойно и по правилата.
На 4 юли Съюзът на международните превозвачи и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи ще протестират в подкрепа на Закона за автомобилна камара. Протестът е с насрочено начало в 11.00 часа, като не предвижда затваряне на пътища и блокиране на движението. По повод протеста Ивайло Константинов посочи: „Много държа да има протест, да видя колко фирми ще излязат. Говоря колко фирми ще излязат, а не колко автобуса или камиона. Тогава ще се преброим“. „Ако колегите ще протестират против това, че няма да ги правим богати със закон, а трябва да работят, за да забогатеят, моите уважения към тях, но да се потрудят“, коментира Магдалена Милтенова. Автобусните превозвачи се обявиха и против Мобилния пакет 2, който според тях ще доведе до сериозни финансови щети за държавата. Те уточниха, че в категоричната позиция против имат пълно единомислие с министъра на транспорта и с евродепутатите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Категорично сме против Мобилния пакет 2 - ще доведе до сериозни финансови щети за държавата

Ивайло Константинов, НСАПБ: Категорично сме против Мобилния пакет 2 - ще доведе до сериозни финансови щети за държавата

2 Юли 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Опасенията ни са, че пакетът „Мобилност“ 2 ще доведе до сериозни финансови щети за държавата. Това каза пред журналисти след пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България за Мобилния пакет 2, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме пълно единомислие с министъра на транспорта и с евродепутатите по отношение на това какво ще бъде становището ни - категорично против Мобилния пакет 2“, заяви той. „При тези компенсации и субсидии, които в момента са крайно недостатъчни, ножицата ще се отвори още повече. В един момент ще се наложи почти 100% компенсиране на нерентабилните превози, което всъщност е изключително сериозен проблем“, коментира Ивайло Константинов. „Ефектът би бил, освен финансов за бюджета, и негативен по отношение на това, че много общини ще останат без превозвачи. За самите нас не мога да кажа, че означава влошаване на бизнеса“, обясни той. „За десетина години браншът се сви с 2/3. Затова сме толкова единни, защото сме достатъчно бедни, немотията ни обединява. Нямаме толкова въздух, който да изпускаме. Всеки допълнителен натиск още повече ще донагнети бизнес средата като цяло“, каза още Константинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Ако на 4 юли колегите ще протестират, за да ги правим богати със закон - моите уважения, да се потрудят

Магдалена Милтенова, БССИТ: Ако на 4 юли колегите ще протестират, за да ги правим богати със закон - моите уважения, да се потрудят

2 Юли 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Винаги използвам малко по-разговорен език. Ако колегите ще протестират против това, че няма да ги правим богати със закон, а трябва да работят, за да забогатеят, моите уважения към тях, но да се потрудят. Това каза пред журналисти след пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което те предлагат като законопроект не е нищо друго освен желание за контрол върху бранша“, посочи тя. Попитана дали автобусните превозвачи ще бъдат богати без Закон за автомобилната камара Магдалена Милтенова коментира: „Няма да бъдем богати, със закон и без закон. Ние сме бедни за много, не сме бедни за малко“. „Проблемите ни ще бъдат решени, когато имаме единен бранш, се обединим около това да се справим с нерегламентирания превоз на пътници, да имаме конкурентен бранш в общинските транспортни схеми“, обясни тя. „Решаването на проблемите по силов начин, чрез закон не е вариант за нас“, обяви Милтенова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Утре в официално становище ще уведомим премиера Бойко Борисов, че имаме конкретни намерения и сме обединени

Ивайло Константинов, НСАПБ: Утре в официално становище ще уведомим премиера Бойко Борисов, че имаме конкретни намерения и сме обединени

2 Юли 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Още утре ще изпратим официално становище до премиера Бойко Борисов, с което да го уведомим, че пътническият транспортен сектор вече има конкретни намерения, че всички национално представени организации сме обединени. Това каза пред журналисти след пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Навсякъде в Европа няма нищо общо между автобусния бранш и товарния бранш. В момента се опитваме да смесим олио с оцет, което няма как да стане“, коментира той. „Премиерът Бойко Борисов много добре разбира казуса и според мен под обединение има предвид точно това. Пътническите да са единни, товарните да са единни“, обясни Ивайло Константинов. „Закон за автомобилна камара към днешна дата няма, той е оттеглен. Ако някой държи такъв закон да има трябва да се аргументира защо“, обяви той. „Не виждаме никакъв смисъл от този закон. Ако в някой ден някой може да ни покаже, да ни мотивира, да се обоснове защо трябва да има закон, може би ще го приемем. На този етап никой от нас не видя необходимостта“, каза още изпълнителният директор на НСБП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Автобусният бранш в страната е обединен, нищо не пречи на колегите от товарни превози да създадат своя Конфедерация

Магдалена Милтенова, БССИТ: Автобусният бранш в страната е обединен, нищо не пречи на колегите от товарни превози да създадат своя Конфедерация

2 Юли 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме допирни точки с товарните превозвачи. Заявили сме категоричната позиция, че автобусният бранш в страна е обединен, наистина единен. Това каза пред журналисти след пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никой не пречи на колегите от товарните превози да създадат своя доброволна Конфедерация“, заяви тя. „Имаме ясна визия за обединението си. Това, което е необходимо на бранша, е да бъде регламентирана неговата представителност чрез действащите сега закони, не чрез създаването на нов закон“, обяви Магдалена Милтенова. Според нея създаването на закон не гарантира решаване на проблемите на бранша. „Създаването на закон усложнява нещата, не ги подобрява“, посочи тя. „Къде остава принципът на доброволното сдружаване, когато създадем закон? Къде остават принципите на ЕС, за социалния диалог?“, попита Милтенова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Държа на 4 юли да има протест, да видя колко фирми ще излязат - тогава ще се преброим

Ивайло Константинов, НСАПБ: Държа на 4 юли да има протест, да видя колко фирми ще излязат - тогава ще се преброим

2 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Много държа да има протест на 4 юли, да видя колко фирми ще излязат. Говоря колко фирми ще излязат, а не колко автобуса или камиона. Тогава ще се преброим. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България за обявения за 4 юли протест на вносителите на законопроекта за създаването на автомобилна камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След обединението, което беше поискано от премиера Бойко Борисов, реагирахме до дни. Тук сме пред вас, за да кажем, че сме готови да се обединяваме и се обединяваме“, обяви той. „Никога обединение между пътническия и товарния сектор не е било на дневен ред, освен с печално известния проектозакон за автомобилната камара“, посочи Ивайло Константинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Не искаме да контролираме бранша и правителството, а да работим достойно и по правилата

Магдалена Милтенова, БССИТ: Не искаме да контролираме бранша и правителството, а да работим достойно и по правилата

2 Юли 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Ние не сме хората, които искаме да контролираме бранша и правителството. Ние сме хората, които искаме да работим достойно и по правилата, които държавата създава. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Борим се срещу опита за влияние и контрол и върху бранша, и върху държавата“, заяви тя. „Идеята за създаване на режим на работа на бранша беше добра, но беше употребена и използвана по груб и грозен начин“, коментира Магдалена Милтенова. „Не можем да обединим един бранш, защото някой е решил, че има нужда от обединение. Имаме нужда от обединение, защото имаме проблеми с общините“, обяви тя и уточни, че идеята за Конфедерация категорично съществува преди внасянето на законопроекта за автомобилна камара. „Зад идеята на законопроекта за автомобилна камара не стои идеята за обединението на бранша, а за контрол“, подчерта Милтенова. „Всички текстове в оттегления законопроект категорично казват, че ще осъществява контрол от големите върху малките фирми. Мога да кажа това категорично. Това, което се тиражира, че малката фирма с един камион ще има един глас, а голямата фирма пак ще има един глас - е невярно“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш

Ивайло Константинов, НСАПБ: Не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш

2 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не възприемаме нещата като битка на личности и на лобита, на товарен срещу пътнически транспорт“, призова той. „Показахме, че сме единни и ги подкрепихме срещу Мобилния пакет 1 и ако се наложи ще го направим утре отново“, обясни Ивайло Константинов. „Не ни свързвайте с товарните превози. Не искаме, не можем и няма да чуете от нас думата обединение с товарните превози“, посочи той. „Никъде в Европа не се е искало такова обединение и не се е случило“, каза още Константинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Поканихме БАСАТ и Съюза на международните превозвачи на диалог, не получихме ответната положителна реакция

Магдалена Милтенова, БССИТ: Поканихме БАСАТ и Съюза на международните превозвачи на диалог, не получихме ответната положителна реакция

2 Юли 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Поканила съм г-н Столарски, г-н Филипов и г-н Рашков, които представляват БАСАТ и Съюза на международните превозвачи да се присъединят на срещата ни на 28 юни. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не получихме ответната положителна реакция“, коментира тя. „Единствено Димитър Рашков дойде, който категорично заяви, че се противопоставят на идеята да има доброволно обединение на бранша като Конфедерация и настоява това да стане със закон“, посочи Магдалена Милтенова. „Ние сме отворени за диалог, поканихме ги. Няма нищо по-разумно от това двата бранша в собствени Конфедерации да постигнем съгласие по общите ни теми“, заяви тя. „Прочетох интервю на Илиян Филипов, който казва: „Ще излезем на протест на 4 юли, защото сме единни за приемането на законопроекта“. Питам щом колегите от товарния сектор са единни защо не направят доброволно обединение“, каза още Милтенова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Настояваме за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението

Ивайло Константинов, НСАПБ: Настояваме за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението

2 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението.
Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Пуснахме покана до всички национално представените сдружения в пътническия транспортен сектор, където маркирахме жалоните на бъдещото обединение. В евентуалната Конфедерация, която ще се случи, ще членуват само сдружения. Най-важното е, че трябва да има реципрочност в управлението, с ротационен принцип в ръководството“, заяви той. „Всички фирми, които не членуват в сдружения, ще имат право да учредят собствено сдружение и Конфедерация“, посочи Ивайло Константинов. „Целта ни е в Закона за автомобилните превози да бъде дефинирано понятието национално представителна организация“, обяви той. „Което сдружение отговори, да бъде национално представително“, коментира Константинов. „Нямам амбиция да ръководя и си подадох отвод още преди въпросната Конфедерация да бъде учредена“, подчерта Ивайло Константинов. „Категорично отказвам да участвам в междуличностни битки. Който си има проблем с някого, трябва да си решава проблемите на нивото, което може“, обясни той. „Надявам се концепцията за обединението да отговаря на очакванията на държавата, на парламента и на министъра“, каза още Константинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за българската автомобилна камара е оттеглен от деловодството на Народното събрание

Законът за българската автомобилна камара е оттеглен от деловодството на Народното събрание

29 Юни 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Законът за българската автомобилна камара е оттеглен от деловодството на парламента. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Законопроектът бе внесен от ПГ на ГЕРБ в деловодството на парламента на 18 май 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните и автомобилните превозвачи изпратиха благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов заради оттеглянето на Законопроекта за Българска автомобилна камара

Автобусните и автомобилните превозвачи изпратиха благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов заради оттеглянето на Законопроекта за Българска автомобилна камара

26 Юни 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Автобусните и автомобилните превозвачи изпратиха благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов заради оттеглянето на Законопроекта за Българска автомобилна камара. Организациите в бранша благодарят и на медиите за коректното и безпристрастно отразяване на събитията от изминалите седмици, свързани с протеста на автобусните превозвачи в България. Агенция "Фокус" публикува писмата без редакторска намеса:

ДО
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Р България
Уважаеми господин Борисов,
Позволете ми от името на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Национално сдружение на Българските превозвачи, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Българска автотранспортна асоциация, Национална транспортна камара, Съюз за иновации в автомобилните превози, Асоциация за безопасност и култура в автомобилните превози и Сдружение на превозвачите за подготовка и квалификация в автомобилния транспорт, да изразя искренна благодарност и уважение към Вас за достойната и справедлива позиция, която изразихте по повод Законопроекта за Българска автомобилна камара.
Благодарим за принципното Ви решение за оттегляне на спорния законопроект. Вие подкрепихте демокрацията, подкрепихте и спечелихте сърцата на почтенните хора, желаещи да работят честно, справедливо и в диалог с държавата, а не в полза на частни корпоративни структури с неясен статут. Благодарим за професионализма, с който се отнесохте към проблема, и за това, че защитихте конституционното ни право на свободно сдружаване.
С уважение,
Магдалена Милтенова


ДО
СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ
Уважаеми представители на средствата за масова информация,
Позволете ми от името на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта,Национално сдружение на автобусните превозвачи,Национален съюз на превозвачите,Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Национално сдружение на Българските превозвачи, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Българска автотранспортна асоциация, Национална транспортна камара, Съюз за иновации в автомобилните превози, Асоциация за безопасност и култура в автомобилните превози и Сдружение на превозвачите за подготовка и квалификация в автомобилния транспорт, да изразя благодарност и уважение към Вас за коректното и безпристрастно отразяване на събитията от изминалите седмици, свързани с протеста на автобусните превозвачи в РБългария.
За нас е чест, че получихме Вашата професионална подкрепа за изразената от нас позиция относно Законопроекта за Българска автомобилна камара. Вашата активна ангажираност с проблема позволи обществото да бъде своевременно и пълноценно информирано за опитите за прокарване на един лобистки по своята същност закон, който устройва единствено интересите на частни корпоративни структури с неясен статут.
Вследствие на Вашият професионализъм ние получихме огромна обществена подкрепа, която е изключително ценна за нас!
Благодарим!
С уважение,
Магдалена Милтенова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Мнението за бранша само на една отделна група превозвачи не може да бъде меродавно за отнемането или даването на лиценз на частна фирма

Ивайло Константинов, НСАПБ: Мнението за бранша само на една отделна група превозвачи не може да бъде меродавно за отнемането или даването на лиценз на частна фирма

26 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Мнението за бранша само на една отделна група превозвачи не може да бъде меродавно за отнемането или даването на лиценз на частна фирма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България Ивайло Константинов. Той отрече да има противоречия сред представителите на пътническите превози, напротив - браншът е консолидиран и единен.
„Кои са текстовете, които ще изсветлят бизнеса? Кои са текстовете в закона, които ще преборят не само сивата икономика в сектора на превозите, но и сигурността на пътя, което е най-важното за нас? Вчерашните ни действия бяха ефективни, но по отношение на законодателството в сферата на автомобилните превози трябва да направим така, че когато администрацията се намесва некомпетентно и се появяват съмнителни практики, браншът да алармира обществото, а не да позволява вътрешни саморазправи“, коментира Ивайло Константинов и допълни, че макар да не познава ситуацията в бранша на товарните превози, красноречив факт за отношението им към проблемите при автобусните превози са били десетките техни представители в подкрепа на вчерашния протест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Българските превозвачи не са се съмнявали, че законопроектът за Българска автомобилна камара ще бъде изтеглен

Ивайло Константинов, НСАПБ: Българските превозвачи не са се съмнявали, че законопроектът за Българска автомобилна камара ще бъде изтеглен

26 Юни 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Българските превозвачи не са се съмнявали, че законопроектът за Българска автомобилна камара ще бъде изтеглен. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България Ивайло Константинов. Той уточни, че сдружението ще предложи конкретни законови промени, за да бъде единен бранша и ще се дефинира национална организация, която да го представлява пред всички институции.
„Очаквайте в началото на месец юли учредително събрание на нова консолидирана асоциация и още до 15 юли ще има яснота дали ще предложим конкретен законопроект или промени в конкретни текстове, които ще оптимизират бранша като цяло. Единственото условия винаги е било пътническия и товарния превози да не бъдат смесвани, защото проблемите са съвсем различни. Можем да говорим пред държавните институции, включително и с нашите опоненти по отношение на това, какви са доводи на всички засегнати страни“, обясни Ивайло Константинов и уточни, че доводите на автомобилните превозвачи са добре аргументирани и ясни и превозвачите нямат притеснения за начина по представянето им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Не чухме нито един аргумент от колегите с какво браншовата камара ще бъде полезна

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Не чухме нито един аргумент от колегите с какво браншовата камара ще бъде полезна

25 Юни 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Не чухме нито един аргумент от колегите с какво браншовата камара ще бъде полезна. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. „Преди колегите да излязат на протест, ще бъде добре да излязат и да аргументират тезата си. Днешната пресконференция за нас е компрометирана още със самото присъствие на господин Пиронков, който се представи за председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, което знаете, че е един от организаторите на протеста и в което всъщност членовете са свалили отдавна доверието си от него и са избрали госпожа Топалова за председател на Управителния съвет. Това, че на документ все още в Агенцията по вписванията не е извършено, не означава, че общото събрание е делегирало правомощия на господин Пиронков“, коментира Милтенова. „Така че цялата позиция, която той днес е изразил на пресконференцията, е неговата лична позиция, а не е позицията на общото събрание на сдружението“, допълни тя. „Ние смятаме тази пресконференция изцяло за компрометирана. Още повече, че очаквахме да чуем от колегите тяхната позиция за тази браншова камара. Всъщност ние не чухме нищо подобно, нито един мотив, нито един аргумент, с който това нещо ще бъде полезно на бранша“, посочи още Магдалена Милтенова. „Напротив, чухме само едни словоизлияния по отношение на колегата Ивайло Константинов“, каза тя и допълни, че те не са обвързани по никакъв начин с Миролюб Столарски и Ивайло Константинов. Магдалена Милтенова помоли задочно, ако те имат личен конфликт, да го решат индивидуално, без да намесват бранша в него.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Време е да се раздели автобусният бранш от товарния превоз

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Време е да се раздели автобусният бранш от товарния превоз

25 Юни 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Време е да разделим автобусния бранш от товарния превоз. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. „Имаме едно стълкновение, което се случва около хората, които извършват превоз на товари. Те настояват да се обединят с автобусния бранш, при условие, че ние категорично отказваме да се случва нещо подобно. При условие, че дори законът „Макрон“, който те наричат мобилен пакет 1 и мобилен пакет 2, са две различни неща", отбеляза Милтенова. "Тоест Европейският съюз разделя бранша на две – на товарни превози и на автобусни превози. И ние в момента оставаме в недоумение от желанието на тези хора да обединят автобусния с товарния превоз, което няма как да се случи", допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изтеглят спорния законопроект за създаването на автомобилна камара, превозвачите прекратиха протестите (ОБЗОР)

Изтеглят спорния законопроект за създаването на автомобилна камара, превозвачите прекратиха протестите (ОБЗОР)

25 Юни 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Автобусни и товарни превозвачи от цялата страна се обявиха срещу законопроекта на ГЕРБ за създаване на Българска автомобилна камара. В него е заложени камарата да предлага на транспортния министър кои фирми да лицензира и да ги контролира. Според превозвачите това е неуместно, защото камарата ще се състои от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Те определиха законопроекта като лобистки и създаващ условия за корупция, в интерес на конкретен кръг от фирми. Превозвачите организираха протестно шествие, в което се очакваше да се включат 250 автобуса и 50 товарни камиона. Подготовката на протеста започна по план, превозните средства бяха разположени на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и по продължението на бул. „Цариградско шосе“. Преди започването на шествието стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил да разговаря с превозвачите за исканията им. В Министерски съвет премиерът обяви, че по негово разпореждане ПГ на ГЕРБ ще изтегли спорния законопроект за автомобилната камара. Бойко Борисов призова заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран. „Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват“, коментира премиерът. Така искането на превозвачите беше изпълнено, а протестите - прекратени. Против законопроекта се обявиха превозвачите от Видин, Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Белово, Благоевград, Петрич, Сандански, Сливен, Ямбол, Пловдив, Силистра, Хасково, Гоце Делчев, Перник, Смолян и др. Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова благодари на премиера Борисов за конструктивния диалог. Тя изтъкна, че той е разбрал позицията на превозвачите по най-правилния начин. „Преценката какво ще се направи, ще бъде на държавата. Не желаем да влизаме в ситуацията, в която настояваме нещо да се случи на всяка цена“, каза още Магдалена Милтенова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова: В четвъртък, 26 юни, ще се проведе първата среща за обединение в бранша на автобусните превозвачи

Магдалена Милтенова: В четвъртък, 26 юни, ще се проведе първата среща за обединение в бранша на автобусните превозвачи

25 Юни 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък ще се проведе първата среща за обединение в бранша на автобусните превозвачи. Това заяви в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. "Всеки ще има възможност да членува доброволно, самостоятелно като фирма или чрез сдружението, което да защитава неговите интереси. Така че това е справедливият модел на обединение – когато имаме доброволност, които имаме идеи, около които да се обединим, и каузи, за които да се борим", коментира Милтенова и допълни, че е време да се раздели автобусният бранш от товарния превоз, като уточни, че ако браншът на товарните превозвачи има желание да се организират в сдружение, могат да го направят и ако в бъдеще отрасълът е пораснал и двете страни са съгласни на това, може да се мисли за сдружаване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: С премиера Бойко Борисов стигнахме до единната позиция - законопроектът за Автомобилната камара трябва да бъде изтеглен

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: С премиера Бойко Борисов стигнахме до единната позиция - законопроектът за Автомобилната камара трябва да бъде изтеглен

25 Юни 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Доволни сме от срещата с премиера Бойко Борисов, благодарим за това, че откликна на нашето искане за среща, така че да бъде ползотворен диалогът. Това коментира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио “Фокус“ Магдалена Милтенова член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. „Г-н Борисов прие нашите мотиви, изслуша ни много внимателно, разбра много правилно нашата позиция, нашите притеснения и се съгласи законопроектът да бъде изтеглен, защото ние го аргументирахме достатъчно добре", заяви Милтенова и допълни, че те не защитават политически или лични интереси, а интересите на бранша като цяло и че въпросът за изтеглянето на законопроекта е бил принципен.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Спокойно и без проблеми е преминало протестното шествие на автобусните превозвачи в града

Благоевград: Спокойно и без проблеми е преминало протестното шествие на автобусните превозвачи в града

25 Юни 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спокойно и без проблеми е преминало протестното шествие на автобусните превозвачи в Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Марио Богданов, представител на автобусния бранш от Благоевград. Той посочи, че протестното шествие е продължило около 40 минути, като в него са се включили около 20 автобуса, предимно от градския транспорт. Протестното шествие е започнало от Автогарата, след това е преминало през кръговото кръстовище на „Джеймс Баучер“, кръговото на „14-ти полк“, Джамията, кръговото кръстовище на Трето основно училище „Димитър Талев“, жп гарата и се е върнало на Автогарата. Марио Богданов подчерта, че протестът в Благоевград е проведен преди преговорите с премиера Бойко Борисов, на които стана ясно, че превозвачите ще прекратят протестните си действия.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите прекратяват протестните си действия

Превозвачите прекратяват протестните си действия

25 Юни 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Прекратяваме протестните си действия. Ще изтеглим автобусите и камионите от цялата страна без да пречим на държавата и гражданите. Това каза в Министерски съвет превозвачът Петко Ангелов след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, посочи: „Благодаря на премиера Бойко Борисов за конструктивния диалог, който проведохме и за правилните решения, които се взеха“. „Г-н Борисов разбра позицията ни по най-правилния начин и подкрепи искането ни законопроектът да се изтегли. Ние ще продължим да работим в посока спиране на нерегламентирания превоз“, заяви тя. „От години настояваме той да бъде криминализиран“, изтъкна Милтенова. „Преценката какво ще се направи, ще бъде на държавата. Не желаем да влизаме в ситуацията, в която настояваме нещо да се случи на всяка цена“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран

Премиерът Бойко Борисов: Заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран

25 Юни 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Изтегляте законопроекта, всички заинтересовани страни сядате в спокойна обстановка и го довеждате до там, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след среща с превозвачи, които протестират срещу законопроекта за Българска автомобилна камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват“, коментира премиерът. „Изключително съм недоволен, че с прокарваната линия Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас, не бих го допуснал. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транспорта. Лицензите се издават там“, обяви Бойко Борисов. „Не бих нарушил доверието, взимайки една или друга страна в спора“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разпоредил съм изтеглянето на законопроекта за Българска автомобилна камара

Премиерът Бойко Борисов: Разпоредил съм изтеглянето на законопроекта за Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Разпоредил съм на Станислав Иванов да изтегли законопроекта за Българска автомобилна камара. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след среща с превозвачи, които протестират срещу законопроекта за Българска автомобилна камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Договорил съм се с колегите, някои от нещата, които считам за нередни, да се поправят“, посочи той. „В този законопроект, с който бях запознат, целта и мотивите бяха само едни - браншът да има камара, която във вид на неправителствена организация да съдейства, да дава предложения“, посочи премиерът. „Сега разбирам, че има детайли, които притесняват бранша и най-малко бих ги приел“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вергил Алексиев, превозвач от Видин: Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете

Вергил Алексиев, превозвач от Видин: Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете

25 Юни 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Видин. Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете, каза за Радио „Фокус“ – Видин Вергил Алексиев, превозвач от Видин. Той посочи, че тази камара се прави в услуга на големите софийски фирми, които искат да превземат всички линии и малките фирми от градове като Видин няма да имат шанс да оцелеят. „Повече от 18 години работим добре, поддържаме линиите и обслужваме населението. Сега започват муждуособици, което е в ущърб на превозвачите. От всичко това ще загубим ние – малките фирми“, заяви Алексиев. Той бе категоричен, че предлаганата Браншова камара на превозвачите е излишна и е в услуга на няколко големи фирми, които всички ги знаят.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Белово участват в протеста в София

Превозвачи от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Белово участват в протеста в София

25 Юни 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Превозвачи от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Белово участват в протеста в София, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоянка Стойкова, председател на Регионалния съюз на превозвачите в Пазарджик. Тя обясни, че само част от автобусите ще са в столицата, останалите ще са в областния град Пазарджик. „До националния протест се стига след като не успяхме да променим предлаганите текстове в проекта за Закон за Българската автомобилна камара. Не може тя да има права по отношение на лицензионните режими и така да изземва функциите на Министерството на транспорта. Не може всички превозвачи да са в една структура, тъй като те имат различни дейности – товарните превозват стоки, а автобусните – пътници“, коментира Стойкова. Според нея въвеждането на висок членски внос за тази камара на практика косвено ще натовари и фирми, и пътници. Тя отбеляза, че сега протестът е обединил много от браншовите организации в товарните, автобусните и туристическите превози в страна.
В Пазарджик Автогарата бе затворена заради протеста. Точно в 11.00 часа бариерите за вход и изход на Автогарата бяха спуснати. Намиращите се на паркинга автобуси са с плакати „Протест“ на фона на националния трибагреник. Автобусите от градския транспорт се движат. Техният протест е символичен, тъй като целта е да не се предизвикват затруднения и да не се изнервят хората. Пътниците проявяват разбиране и смятат, че превозвачите имат право да защитят своите интереси. На Автогарата в Пазарджик са само автобуси, които обслужват междуселищни линии, които изчакват. От там обясниха, че повечето от превозвачите са заминали за столицата, за да се включат в протеста там. Недоволството на превозвачите е срещу проектозакона за Българската автомобилна камара.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Около 20 автобуса участват в протестно шествие в града по повод Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

Благоевград: Около 20 автобуса участват в протестно шествие в града по повод Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. около 20 автобуса участват в протестно шествие в Благоевград по повод Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Марио Богданов, представител на автобусния бранш от Благоевград. „Излизаме от Автогарата и продължаваме през кръговото кръстовище на „Джеймс Баучер“, след това към кръговото на „14-ти полк“, след това към Джамията, към кръговото кръстовище на Трето основно училище „Димитър Талев“, ЖП-гарата и завършваме на Автогарата. Планирано е шествието да продължи около 40 минути. Всъщност до момента няма никакво действие по изтеглянето на проектозакона, който е чисто лобистки и според мен е правен на тъмно. Този законопроект в по-голямата си част е преписан от Закона за автомобилните превози, след което е направен нещо като Устав на едно много неясна организация. Не е ясно точно каква организация ще бъде тази Българска автомобилна камара – браншова организация или нещо друго“, коментира той. Марио Богданов уточни, че по-голямата част от автобусите, които ще проведат шествието в Благоевград, ще бъдат от градския транспорт, а част от извънградските ще се включат в протестите в София.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и протестиращите превозвачи

Започна срещата в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и протестиращите превозвачи

25 Юни 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. В Министерския съвет започна срещата между премиера Бойко Борисов и протестиращите превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Представителите на бранша изразиха надежда за положителна позиция на премиера в защита на свободното сдружаване и стопанска инициатива. Те му благодариха, че е откликнал на поканата им да се срещнат.
Превозвачите протестират срещу законопроекта за Българска автомобилна камара. От резултатите от срещата зависи дали протестните действия ще продължат. В протестна готовност на площада пред храм „Св. Александър Невски“ са около 30 автобуса и десетки превозвачи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич: Около 7-8 автобуса от Петрич ще се включат в протестното шествие в столицата

Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич: Около 7-8 автобуса от Петрич ще се включат в протестното шествие в столицата

25 Юни 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Петрич. Около 7-8 автобуса от Петрич ще се включат в протестното шествие в столицата. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич. Той посочи, че засега на място няма да има протести в Петрич и малките населени места и няма да има спиране на автобусите по линиите. Сандъкчиев коментира, че засега основните протестни действия са в София, но според него ако нещата не се променят и този законопроект не бъде изтеглен, всичко ще стане много по-сериозно и мащабно и ще започне във всички градове. По думите му всички линии ще се изпълняват днес, но всички свободни автобуси са изпратени в София да вземат участие в шествието.
На въпрос какви действия ще предприемат след този протест, Чавдар Сандъкчиев отговори: „Това ще реши управлението на корпорацията, в която членуваме. Те ще кажат какви ще бъдат действията нататък, защото има хора, които преговарят в София, така че очакваме да се случват хубави неща, в смисъл да бъде изтеглен този законопроект и да бъдат обмислени наистина нещата. Надяваме се в крайна сметка всичко да свърши добре“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.