Международната федерация по автомоболизъм ФИА обеща да разгледа вниманително оплакванията на пилотите от Формула 1 за високите температури в Катар. Редица състезатели се оплакаха от жегата и тежките условия, които съпътстваха Гран при на Катар през изминалия уикенд.

Това бе първото състезание в Катар от десетгодишния договор, който носи на Формула 1 над 55 милиона долара на година.

Пилотът на Мерцедес - Джордж Ръсел заяви, че надпреварата е извън границите на разумното, тъй като температурите през уикенда в Катар бяха около 50 градуса по Целзий.

Ланс Строл призна, че на няколко пъти е бил близо до припадане заради прекомерните жеги и влажност на въздуха по време на 57-те обиколки на пистата "Лусаил". Логан Сарджънт спря автомобила си по време на състезанието и се оттегли със заболяване. Естебан Окон заяви, че на два пъти е повърнал в каската си по време на състезанието.

Следващото Гран при на Катар ще се проведе през декември, когато температурите няма да бъдат толкова високи. От ФИА обаче казаха, че това не е решение на проблемите и федерацията ще опита да помогне за цялостното решаване на сложния казус.

"Притеснени сме, че жегата и влажността на въздуха по време на Гран при на Катар от Формула 1 може да има голямо влияние върху здравето на пилотите. Те не бива да бъдат подлагани на такива условия", отбелязват от ФИА.

"Безопасността в болидите е до голяма степен отговорност на състезаващите се, но безопасността на пистата и инфраструктурата не са. ФИА ще вземе мерки за въвеждането на определени условия, които са приемливи за всички.