Юлимар Рохас от Венецуела и  Харука Китагучи от Япония спечелиха по драматичен начин титлите съответно в тройния скок при жените и в хвърлянето на копие при дамите на Световното първенство по лека атлетика, което продължава в Будапеща.

В тройния скок при жените Рохас измъкна златото от Марина Бех-Романчук от Украйна, след като в последния си опит успя да запише резултат от 15,08 метра, изпреварвайки Бех-Романчук с 8 сантиметра. Украинката водеше през цялото състезанието, след като преодоля 15,00 метра още в първия си опит.

Бронзовият медал в състезанието остана за кубинката Леянис Перес Ернандес, която в най-добрия си опит постигна 14,96 сантиметра.

Подобна драма се разигра и във финала на хвърляне на копие при жените. 25-годишната японка Харука Китагучи стигна до първата си световна титла в кариерата, след като на предното световно първенство остана трета.

В последния си, шести опит Китагучи прати копието на 66,73 метра. Така тя измъкна златото от колумбийката Флор Денис Руис Уртадо, която бе лидер преди това със 65,47 метра.

Бронзът остана за австралийката Маккензи Литъл с 63,38 метра, като и тя се добра до медала си с последния си, шести опит.