Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати писма на Калин Стоянов – министър на вътрешните работи и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и на Кирил Вътев – министър на земеделието и храните, съобщиха от Общината.

В писмата кметът запознава министрите с последиците от бедствието на 2 септември 2022 г., сполетяло пет карловски села, и дейностите на Общината по отстраняване на щетите.

"Водата, наводнила селата, дойде от планинските склонове на Средна гора, където са разположени имоти от горския фонд – частна държавна собственост. По склоновете на планината има още хиляди кубични метри наноси, които дъждовете довличат в разчистените речни корита в селата.“, информира д-р Кабаиванов. Той подчертава, че Общината няма право по закон да извършва почистване, укрепване или каквато и да е друга дейност в речните корита или около тях извън урбанизираните територии.

По тази причина кметът настоява държавата, в лицето на Министерство на земеделието и храните, да предприеме необходимите мерки и да организира почистване на речните корита, преминаващи през горския фонд.

Д-р Кабаиванов предоставя на двамата министри сигналите, подавани към техните предшественици, и доклад на експерти от Австрийското общество за намаляване на риска от бедствия. Документът бе изготвен по инициатива на кмета със съдействието на областния управител на Пловдив – д-р Ангел Стоев.