Къде са 123 климатика - дарение за тежко пострадалите хора в наводнените карловски села миналия септември? В домовете на пострадалите или не? Това ще проверява Министерството на енергетиката. В началото на годината бяха дарени 212 климатика. Монтирани са 89.

И не само това - в Каравелово нямат и ток заради неплатени сметки. Според хората и община Карлово министерството на енергетиката е обещало да поеме сметките на най-пострадалите домове за периода на отоплителния сезон.

В дома на Семко Георгиев от Каравелово втори ден няма ток. Топлят се с печка с дърва. Още през февруари е монтирал дарения от министерството климатик и е изпълнил условието до 10 март да представи в Общината гаранционна карта с нанесена дата на монтажа.

"Вчера ходих и в ЕВН казаха, че няма никакви уговорки, те са си търговско дружество, нямат уговорки нито с общината, нито с министерството. За двата месеца сметките за ток са 250 лева", каза Семко Георгиев пред БНТ.

89 са монтираните климатици. Повечето хора вече са платили сметките от страх да не останат без ток.

"Не е хубаво това - всеки тихомълком си плаща, от страх да не го отрежат. Те казаха, че подаряват климатици, а всъщност се крият", допълни Семко Георгиев.

От министерството на енергетиката обясниха, че техният ангажимент не е за целите сметки, а само за потреблението на климатика и то от датата на монтиране до края на отоплителния сезон.

Много хора очакват, че ще им бъде платена цялата сметка. Не, ние ще помогнем само за енергията за периода на тяхното използване. Това ще стане обаче след проверка, защото на община Карлово са дарени 212 климатика. Крайно разочаровани сме от непълноценната, за да не я нарека лоша администрация или лош начин на администриране на тази помощ от страна на Община Карлово. Нещо повече - след като са раздадени 212 климатика, а са монтирани 89, възниква въпросът - какво става с останалите?", заяви Еленко Божков - заместник-министър на Министерството на енергетиката.

От Общината посочиха, че още преди месец са писали писмо до министерството заради многото въпроси кога и как ще бъдат поети разходите за ток.

"Само знаем, че ще бъде поета частично или изцяло потребената енергия за зимния отоплителен сезон".

А как ще стане, общината знаеше ли?

"Не, и сега не знаем. Очакваме компанията, която произвежда зелена енергия, да извърши плащане към семействата, които изпълниха условието", заяви Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

Единственият ангажимент на Общината е бил да изпрати в срок гаранционните карти за монтаж на климатиците. Кметът няма притеснения от проверката.

"Всичко става с решение на Обществения съвет и Общинския съвет и никаква грешка не може да стане, ние ще ви предоставим списъците с подписалите саморъчно климатиците", заяви д-р Емил Кабаиванов кмет на Карлово.

Проверката на министерството за дарените климатици трябва да приключи до две седмици.