Събирането на група граждани в Калофер е частна политическа инициатива, която има за цел удовлетворяването на персонални политически амбиции, съобщиха в свое изявление до медиите от община Карлово по повод протеста днес.

"Очевидно наближаващите местни избори се привиждат на някои длъжностни лица и граждански активисти като възможност да потърсят нова реализация. Акцията е зле мотивирана и подчертано ненавременна – полуграмотното антрефиле, разпространено от името на кмета на гр. Калофер не поставя нито един актуален въпрос и е образец за лоша публицистика.

Недопустимо е тази партийно-политическа по своя характер инициатива да бъде брандирана като "Априлско въстание“. Това е не само безвкусна заигравка с великото историческо събитие, но и унижение за паметта на героите от борбата за национално освобождение.

Същевременно трябва да отбележим, че в община Карлово има 20 кметове на населени места и 5 кметски наместници. 24 от тях редовно присъстват и взимат участие в заседанията на Общинския съвет на община Карлово, както и в работата на други общински органи. Единствено кметът на гр. Калофер Румен Стоянов не е присъствал на нито едно заседание на Общинския съвет, в това число и на заседанията, на които са се обсъждали бюджетни въпроси. Със същата небрежност той вероятно се отнася и към своите задължения по чл. 46, ал. 1, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно да "отговаря за стопанисването на определени от общинския съвет обекти на общинската собственост“.