До момента в полицията няма подадени сигнали за посегателства, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. От днес екипи на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ също са ангажирани с охраната на селата Каравелово, Слатина и Богдан, които пострадаха най-много от наводненията в региона. Общо 50 служители от различните структурни подразделения на главната дирекция в страната ще патрулират на територията на трите населени, като през нощта екипите ще бъдат по три, а през деня – по един, и ще останат там докато има необходимост. С тази организация се цели да се подсили работата на полицията по отношение опазване на имуществото на хората и недопускане на престъпни посегателства, особено през тъмната част на денонощието.

Една от най-важните задачи, които придадените сили от жандармерията ще изпълняват, е пропускателният режим на входно-изходните артерии на селата за проверка на водачите и пътниците в автомобилите. Служителите ще разполагат със списък на лица от криминалния контингент от региона и стриктно ще следят за тяхното присъствие в съответното село.

Паралелно с това, ще оказват съдействие за паркиране на автомобилите на доброволците, които ежедневно пристигат на помощ на местното население. Заедно с полицията, патрулите на ГДЖСОБТ ще извършват периодичен обход на територията за недопускане на посегателства на имущество от къщите, както и от ползваната за разчистване на последствията от наводнението специализираната техника. При получаване на сигнали от местните жители за евентуални нарушения, екипите ще се намесват незабавно.

Още с пристигането им днес, служителите получиха съответния инструктаж в сградата на полицията в Карлово и първото им дежурство започва в 20.00 часа тази вечер.