По-важно е не да бъдем герои, а да си вършим работата както трябва, за каквото народът ни е избрал. Това каза кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Приоритетно нещата стоят така: в момента вършим най-непосредственото, което трябва да се направи, за да се ликвидират последиците от природната стихия, да се осигури достъпът на хората до домовете им и до работните им места. Тежка верижна техника е в коритата на реките на трите села Слатина, Каравелово и Богдан, и работим, за да възстановим речните корита, за да може да предпазим населените места и от други дъждове, и да отводним къщите и дворовете. Тази работа ще продължи най-малко още 20 дена в речните корита. Паралелно с това разчистваме големи наноси с техника самосвали и челни товарачи в големите улици. Разчистваме хиляди кубици дървен материал, които са задръстили речните корита с помощта и на служители и на горските стопанства, на 61-ва бригада“, съобщи кметът Кабаиванов.

В трите села има над 600 доброволци участват и служители и на ТОЛ системата, държавната фирма "Автомагистрали“ и Агенция "Пътна инфраструктура“ и частни фирми с техника, допълни той.

"Нека да запазим този темп на работа, за да може поетапно в рамките на 2 месеца с усилена работа хората да усетят, че животът им се връща към нормалното русло. А иначе, ние имаме готови проекти за двата общински пътя, които минават през засегнатите села, и аз ще ги представя утре на Министерски съвет и на министъра на регионалното развитие“, отбеляза Кабаиванов.

"От вчера съм възложил на проектанти, които изработват проекти за 7-те мостови съоръжения, които водата събори, и ние изградихме временни мостове на две от тях и едно между Дъбене и Войнягово започваме днес. Така че ще е необходимо много работа, средства“, допълни.

"Аз съм готов утре да защитя предварителен доклад за щетите и предварителен бюджет, който разбира се ще бъде подкрепен с проект когато става въпрос за мостови съоръжения и пътища пред министър-председателя и пред министъра на регионалното развитие и междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи“, обясни кметът на Карлово.

Евелина БРАНИМИРОВА