"Празник на гърнетата - кулинарната академия на Добруджа“ събра малки и големи на площада в село Крушари за дванадесети път след двегодишно прекъсване, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Акцент в програмата е представянето на автентични гозби от добруджанския край - разядки, салати, супи, готвени ястия, десерти и цялата гама от тестени вкусотии, които всеки помни от своето детство или младост - баници, каварми, милинки, содени питки и погачи, кръстачки, мекици, курабии, малай, също сладка и мезета. И тази година традицията беше спазена. Домакините представиха и малко популярни гозби, като кюфтенца с охлюви, рибник, постни кюфтета от червена леща и булгур, лозови сърмички и такива от лапад и тортата на баба, каквато може да бъде вкусена само на село. Жури в състав: Даниела Аврамова, Надежда Иванова и Марияна Шестакова, оцени кулинарните достойнства на всяко едно ястие, приготвено с много любов от сръчните ръце на жените.

Началото на Празника на гърнетата е дадено още преди 14 години в село Зимница по инициатива на едно семейство от Варна, закупило си имот в добруджанското село и впечатлено от местната кухня и гостоприемството на добруджанци. Идеята всъщност е на Николай Панайотов. Сега тя се продължава и развива от Община Крушари. Празникът освен, че е много пъстър, сладкодумен, вкусен и весел, събира на едно място етносите от региона, за да покаже, че красотата и любовта към вкусната храна са универсални. Тогава празникът е бил доста бутиков, с около двадесетина участници и тридесетина гости. Сега той се е разраснал, посочи Димитрина Желева, директор на Дирекция "Регионално развитие и хуманитарни дейности" в Община Крушари. Днес в празника се включиха колективи от всичките седем читалища в община Крушари, частен участник, заявил желание, Дома за стари хора в село Добрин и Защитеното жилище за младежи с умствена изостаналост, за които това е първо участие. Гости на празника с изнесен щанд беше и екипът на Европа Директно - Добрич с информационни брошури. Като всеки български празник в него присъстваха изпълнения на фолклорни самодейни групи - местни и гостуващи. Децата от танцовата студия в Добрич с художествен ръководител Стоян Господинов изиграха своя първи танц докрай, с вдъхновение и усмивки, въпреки проливния дъжд, който се изсипа над селския площад. Празникът продължи в залата на Народно читалище "Йордан Драгнев - 1894“. Шеф Димитър Димитров изненада приятно гостите на днешния празник с няколко ястия, приготвени пред самите тях - Чорбаджийска пърженица, която се приготвя със свинско месо, гъби, кисели краставички, чорбаджийски чушки, домати, яйца, сирене и свежи билки, с Телешки кебап със сини сливи и домати и Пиле паприкаш, приготвено с кокоше месо, печени чушки, заквасена сметана и зелени билки. Другите две ястия са вегетариански - качамак с пресен спанак и няколко вида пресни гъби, и пълнени чушки на барбекю, с местно домашно сирене, лук и млечен каймак. Събитието тази година се финансира от Сдружение "Местна инициативна група – Тервел – Крушари“ чрез Програмата за развитие на селските райони. Посланието на този празник е, че има някъде в народната памет стари, позабравени кулинарни рецепти, здравословни и съобразени с бита на добруджанеца, които трябва да бъдат съхранени, защото те носят философията на местните хора, тяхното светоусещане и разбира се неповторимия вкус на Добруджа.

Предстои издаването на Кулинарна енциклопедия, която събира всички автентични рецепти на отличавани през годините гозби, участвали в Празника на гърнетата, и богат снимков материал, съобщи Димитрина Желева.

Жулиета НИКОЛОВА