Талантливи вокалисти от цялата страна ще музицират с някои от най-значимите джаз музиканти и ще усвояват с публиката нови знания за изкуството във второто издание на "Един джаз ден“.

Събитието ще се проведе със свободен вход днес от 11.00 ч. до 21.00 ч. на Лятната естрада в Борисова градина.

"Един джаз ден" се реализира с подкрепата на Столична община - Програма "Култура“.

Организатор е Даниела Станкова – основател и директор на Училище за певци D Stars, чиито възпитаници ще излязат на сцената заедно с ученици от НМУ "Любомир Пипков“ (София), НУМТИ "Добрин Петков“ (Пловдив), НУИ "Добри Христов“ (Варна) и НУИ "Панайот Пипков“ (Плевен). Те ще изпълнят емблематични песни от българската поп и джаз музика, както и бележити джаз стандарти в четири концерта в съпровода на Самуел Ефтимов (пиано), Александър Логозаров (китара), Даниеле Феббо (контрабас), Атанас Попов (ударни), Тодор Бакърджиев (тромпет), и Арнау Гарофе (саксофон).ъВ концертите ще се включи и Биг бенда на НМА "Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов и гости Велислав Стоянов (тромбон) и Иван Йорданов (саксофон). Четирите концерта са с различна тематика и ще се проведат от 11.00 ч., 14.00 ч., 18.00 ч. и 19.30 ч. В "Един джаз ден“ ще участват над 100 музиканти.

Три работилници са част от програмата на "Един джаз ден“. С импровизираното музициране stomp ученици и публика ще запознае Самуел Ефтимов, по вокалната импровизация с тях ще работи Павел Терзийски, а в техниката на суинг танците ще обучават Lindy Hop Bulgaria.

"Един джаз ден" е еднодневен джаз фестивал, който дава възможност на млади артисти да изразят себе си и творческите си виждания, както и да обогатят познанията си и да се вдъхновят, музицирайки с едни от най-известните лица на българската джаз сцена.

Събитието обединява концертния формат с интерактивни работилници, в които публиката може да се запознае с различни стилове и течения в джаза, да вземе активно участие, да се забавлява, да пее и да танцува. Фестивалът показва, че джазът освен многопластов, е разнообразен и привлекателен жанр, до който всеки може да се докосне.