Видинската многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Св. Петка“ вече три години прилага лечение с тромболиза - най-модерния метод за лечение на исхемични мозъчни инсулти, при съответни показатели на болния. Това съобщи пред журналисти д-р Ивета Найденова, директор на здравното заведение. Тя допълни, че това е лечение, което ако се предприеме навреме при подходящи пациенти възвръща на 100 процента качеството им на живот, намалява значително последиците от инвалидизиране на болния, прекарал инсулт.

Този метод на лечение при инсулт, в здравното заведение се прилага вече трета година и стартът му е даден след възстановяване работата на Отделението по неврология и назначаването на д-р Ангел Благоев за завеждащ, който сформира нов лекарски екип. Д-р Найденова допълни, че д-р Благоев е лекарят, който въвежда модерния метода на лечение с тромболизи във видинската болница и го прилага успешно.

Д-р Ангел Благоев уточни, че тромболизата, като метод на лечение се прилага на територията Северозападна България само във видинската болница. Над 2500 пациенти с мозъчен инсулт са лекувани във видинската болница през последните три години, откакто е възстановено Отделението по неврология, каза още д-р Благоев.

Затова й ръководството на МБАЛ "Св. Петка“ има уверението на Министерството на здравеопазването, че видинската болница в качеството си на Център за лечение с тромболиза, ще приема пациенти с инсулт от цяла Северозападна България и ще получи  иновативна апаратура, каза още д-р Найденова.

Този метод на лечение при болни с инсулт все още не се прилага в здравните заведения в областите Враца и Монтана. Иновативният метод за лечение не може да се приложи при всеки пациент с инсулт, но при бърза и своевременна реакция и транспортиране до здравно заведение в първите часове при проява на признаци за инсулт в пациента, значително се повишават шансовете за пълното му възстановяване, допълни д-р Благоев.

Д-р Благоев апелира близките на болни да не чакат - инсултът не минава, не може да се самоизлекува. Колкото по-бързо дойде пациентът с инсулт в болницата, толкова по-лесно ще се преодолее самият двигателен дефицит, каза още началникът на отделението по неврология. Щом забележите, че човек има слабост в ръката, в крака, внезапно прилошаване, затруднения в говора, изкривяване на лицето, световъртеж, не може да преглъща храна и течности, то той веднага трябва да бъде закаран в болницата, обясни д-р Благоев. Всяка минута  в първите часове на появата на тези признаци и от жизнено значение.

Ирена Данаилова