С помощта на Лайънс Клуб Видин се извършиха прегледи за гръбначни проблеми, плоскостъпие и скъсени ахилеси на 700 ученици, предаде репортер на "Фокус“.

В продължение на два дни бе направен скрининг  на учениците от 4-ти до 6-ти клас в градовете Видин и Дунавци. Инициативата се проведе съвместно със Сколио БГ и уважавани медицински специалисти от областта на кинезитерапията и физическата медицина като д-р Ния Гечева от УСБАЛО Горна Баня “Проф. Бойчо Бойчев" и д-р Борислав Чонгов от НСА “Васил Левски", както и Веселин Ренков, Николай Николов, Венцислав Пеев, Ивана Юнчова, Габриела Минкова, Тодор Тодоров, Симона Богданова, Дарин Мартинов, Весела Кръстева, Красимира Костова, Ивета Петрова, Симона Василева, Радостин Николов и Никола Филипов, Боряна Бакърова, Теодора Стефанова, Вероника Динова, уточниха от ръководството на Лайънс Клуб Видин.

Специалистите извършиха обследване на 700 ученика, с цел откриване на ранни признаци на гръбначни проблеми и други структурни несъответствия. Участието на специалисти в прегледите осигури на децата качествено здравно обслужване и възможност за ранна диагностика на евентуални проблеми.

По време на скрининга се обсъдиха и различни стратегии за превенция и лечение на гръбначните проблеми. Прегледите  имат за цел да се осведоми обществото и родителите за важността на правилната грижа за здравето на децата и да предложат насоки за здравословно развитие.

Инициативата завършва днес с публичната лекция, от 17:30 часа в залата на  Лайънс Клуб Видин в сградата на Речна гара.

Ирена Данаилова