Коледарите са най-очакваните гости в този ден. Това каза пред "Фокус"  главен асистент Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й от Коледа до Йордановден са така наречените мръсни дни, глухи дни, където тръгват и коледарите.

"Очаквани гости са във всеки дом да нарекат своите благословии, а гегите на коледарите се украсяват с кравайчета, които са омесени от девойките, а кравайчетата са с формата на кръг. Ако търсим пак символика – кръгът е символ на пълнота, хармония, съвършенство. Всеки един момент има своята силна символика“, допълни Спасова.

По думите на етнолога въпреки, че светът е обновен, през тези 12 дни до Богоявление вселената и животът, в който ние съществуваме е на границата между световете. Тогава, според древните вярвания и представи, бродят караконджули и всякакви зли сили, които могат да навредят на хората".

Затова се спазват определени забрани. Не се правят сватби през тези дни, дори помен не се изнася. "Същността на тази празничност ни води към мисълта, към идеята, че си казваме Честита Коледа!!! Здраве, късмет, но всъщност е една обредност, която показва, че светът се обновява, светът се ражда от Хаоса и потребността на новото човешко битие, което започва", каза Веска Спасова.

Венцеслав ИЛЧЕВ