Нека 2023  бъде година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. Това се казва в обръщение на българския патриарх Неофит в началото на новата 2023 г. Той пожелава новата година да бъде на дълбоко и искрено покаяние за греховете ни.

Агенция "Фокус“ публикува пълния текст на обръщението:

С благодарност към Бога и нова надежда прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител – Господ Иисус Христос. Молим се за по-добри и светли бъднини, за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя.

През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот.

Затова нека днес, в началото на Новолетието, отново да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко ожесточено сърце и щедро да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща благодат, за да можем да градим настоящето и бъдещето си в единство и в единомислие, с добра и блага воля, във взаимно разбирателство и взаимопомощ, защото от Спасителя знаем и трябва добре да помним, че "… всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25).

Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. Само така ще можем да строим живота си и този на нашите деца в съгласие с Божията свята воля, постигайки Божия замисъл и божественото предназначение, с които човекът е сътворен – да управлява като добър стопанин поверения му от Твореца свят, да достига святост и богоуподобяване.

Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога бъдат наши постоянни спътници през настъпващата година! Да търсим и да изпълняваме не своята егоистична и несъвършена воля, а Божията воля, която ясно ни е засвидетелствана на страниците на Божественото Писание, от които Господ и днес ни говори и казва: "Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Иоан 10:10). И още: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам“ (Иоан 14:27). Да бъдем – по думите на апостола – "синове на светлината и синове на деня“ (1 Сол. 5:5), достойни за дара на преизобилната Божия любов.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честито Новолетие!

† НЕОФИТ

 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ