Велико Търново е първият град в България, който още през 1997 година отбелязва Деня на Европа – 9 май, предаде кореспондент на "Фокус“. Това се случва 10 години преди официалното приемане на България в Европейския съюз. Още тогава старата столица ясно показва, че страната ни заслужава да бъде пълноправен член на най-демократичния съюз в света.

И днес градът ще отбележи празника символично. Във всяко едно училище и всяка една детска градина в града има различни тържества – с много песни, танци и стихотворения, с които децата на Велико Търново отдават заслужената почит на днешния ден.

Точно в 21:00 часа тази вечер крепостта Царевец ще бъде обагрена в синьо.

Денят на Европа символизира мира, свободата, равенството, човешките права, солидарността и обединението. Тези ценности повече от 70 години обединяват държавите в Европейския съюз, част от който заслужено е и България.

Велико Търново е първият град в България, който още от 1997 година отбелязва Деня на Европа – 9 май. Десет години преди официалното приемане на България в ЕС Старата столица ясно показва, че страната ни трябва да бъде пълноправен член на най-демократичния съюз в света.