Къщата на Иван Драсов на ул. "Преслав" 51. Построена през 1894 г. Проектирана от неизевстен чешки архитект. Показват ни я от "Морско око" във Фейсбук страницата си.

- Техническо състояние - задоволително*

- Собственост - частна, съсобственост

"Тази къща е сред най-отличителните на ул. "Преслав". Нейната важност се допълва от факта, че е построена още през 19 век. В стилово отношение къщата е барокова и богато орнаментирана. Архивната снимка е от 1980 г.

* Varna Heritage / Недвижимо културно наследство на Варна определят състоянието на сградата като задоволително, но на пръв поглед е доста увредена и необитаема. От фризовете и пиластрите липсват фрагменти, а мазилката постепенно се изронва. На покрива, който сякаш е претърпял ремонт, е поникнал храст.

Иван Драсов (1848-1901 г.) е революционер от Ловеч, част от обкръжението на Христо Ботев и Васил Левски. През 1872 г. заминава да учи в Прага. След Освобождението е избран за пръв кмет на Ловеч. В политическа си кариера заема множество постове в различни градове. Във Варна Иван Драсов става окръжен управител за периода 1899-1901 г., когато неочаквано загива на 53-годишна възраст", разказват от "Морско око".