Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба с хипертонията "Месец май за мерене" по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията, предава Varna24.bg. Тази година събитието е под надслов "Измерване, което спасява живот".

Днес гражданите имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската градина. Желаещите могат да направят това и утре (събота) от 10:00 часа до 16.00 часа.

Община Варна си сътрудничи активно с Българска лига по хипертония във връзка с провеждането на различни скринингови мероприятия и инициативи за повишаване информираността на гражданите, каза заместник-кметът по здравеопазването в Община Варна Снежана Апостолова. Тя участва в пресконференция по повод кампанията заедно с водещи специалисти в областта на сърдечните заболявания.

"Май месец за мерене" е глобална кампания, насочена към повишаване на осведомеността за рисковете от високото кръвно налягане, потенциалните дългосрочни последици и значението на профилактиката на социалнозначимото заболяване. Това е най-голямата в света публична кампания за скрининг на кръвното налягане.

Организатор на кампанията е Българска лига по хипертония, съвместно с Български червен кръст, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и общините.