Положението с питейната вода остава бедствено, защото в селото нямаме все още вода, водоснабдяване, тъй като тръбата ни, която захранва селото, минава през река Стряма. Това каза кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски в ефира на сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус“.

Кметът уточни, че питейна вода за селото е доставена както от Община Карлово, така и доброволци, която е раздадена първоначално по къщите, които бяха залети от водата.

"Днес ще доставят още вода, която също ще продължим да раздаваме, но се надяваме и съм уверен от ВиК-Карлово и ВиК-Пловдив, че от днес ще започне възстановяването на водопровода“, каза той.

Според Танковски обстановката в селото се нормализира, след като в петък следобед река Стряма заля част от селото.

"Около 50 къщи бяха наводнени. Водата се оттече още през нощта в петък, но тинята и пясъкът в наводнените къщи и там, покрай улицата, която беше най-засегната от водата, останаха. Хората започнаха още от следващия ден да си почистват, отзоваха се и доброволци, за което им благодаря, които помогнаха на бедстващите хора“, посочи кметът на с. Войнягово.

От думите му стана ясно, че основен проблем за селото е мостът, по който преминава пътят от Войнягово към съседното Дъбене.

"Това е един малък мост, не е този мост, който е над река Стряма – да уточним, който е отнесен. И достъпът до Карлово от Войнягово е прекъснат, което си е проблем, защото днес започват работещите, които работят в Карлово, Сопот, дори в Дъбене, тук има цех, който е непосредствено след моста, тези хора просто трябва да обикалят през Баня, като пътят се удължава с по 20-30 км“, разясни той.

Кметът Танковски очаква помощ от общината и държавата за преодоляване на бедственото положение.

"Надявам се, засега нямам точна информация какво мислят да се прави с този мост, но се надявам тук за ден-два да се вземе някакво временно решение, за да може да се направи нещо да се преминава. То е ясно, че нов мост скоро няма да има, предполагам, защото е доста разрушено, доста широко е там, където е пропадането. Доколкото съм информиран, такъв понтонен мост от военните не може да се постави там, защото първо е нестабилно, няма стабилни основи, но се надявам да се вземе някакво временно решение, за да може да се преминава, защото ден, два, три могат да обикалят тези хора, но после ще стане вече невъзможно. Това са средства“, заключи той.