Със "Сцена на проектите“ Иновативна гимназия "Райко Цончев в Добрич приключва учебната година, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. По време на финалното годишно събитие учениците имат възможност да представят проектите, по които са работили през учебната година, да покажат своя талант, уменията и знанията си. Събитието е замислено като възраждане на просвещенската традиция на годишния изпит и се осъществява за трета поредна година.

Програмата ще започне днес - 22 юни, с представяне на авторско видео със заглавие "Райко Цончев – благодетелят на Добрич“ точно в 13:30 в Огледална зала "Нели Божкова“ и ще завърши с публична лекция на тема "Жреците на българския дух“ на специалния гост доц. д-р Веселина Вачкова с начален час 17:30.

Доц. д-р Веселина Вачкова е български историк и културолог, експерт по "Късна античност“ в Института за исторически изследвания на БАН. Преподавала е история и история на културата в Националната гимназия за древни езици и култури и Средновековна история в Националната художествена академия и в Нов български университет. Специализирала е многократно във Франция и други страни в Европа. Има множество монографии ,посветени на исторически и културни теми и проблеми. Владее три древни и четири съвременни езика. Един от авторите е на помагалото по история "Моята България“, което запознава българските деца и младежи у нас и в чужбина с малкоизвестните факти и теории за нашата история. "Доц. д-р Вачкова е посветила живота си на мисията да добави онези части в пъзела на историята ни, които по различни причини са били крити и подценявани, но които разкриват величието на българския дух. Нейните тези като учен често са провокативни, но винаги силно аргументирани и за да бъдат необорими, тя обикаля България и света, за да открива артефакти и документи в подкрепа на своите твърдения“, посочва директорът на гимназията Надежда Иванова.



Жулиета НИКОЛОВА