Историкът, университетски преподавател и почетен гражданин на Велико Търново проф. д-р Милко Палангурски представи новата си книга "Съграждането на модерна България“, предаде кореспондент на "Фокус". Събитието в Регионална народна библиотека "Петко Р. Славейков“ бе част от Националната библиотечна седмица и премина при голям интерес.

Книгата акцентира върху изграждането на българската държава след Освобождението, процесите в Учредителното събрание, Търновската конституция и мястото на Велико Търново като историческата и духовна столица и център на държавността. Представени са и интересни моменти около създаването на демократичната система у нас – България е четвъртата държава в света с всеобщо избирателно право и това се случва още в края на XIX век.

Приветствие към проф. Милко Палангурски и цялата аудитория отправи Снежана Данева-Иванова, зам.-кмет на Община Велико Търново. Тя подчерта, че историята е повод за гордост, но и за важни и ценни уроци, наследени от предците ни, а Велико Търново е град, който има щастието да е дом на най-добрите български историци.