Последният дял от пролетния етап на кампанията "Движи се и победи“ във Велико Търново е посветен на Световния ден без тютюнопушене – 31 май. Това съобщават за "Фокус“ от Регионалната здравна инспекция в старата столица. Туристическият празник, който ще се проведе в парк "Ксилифор“ ще е под мотото "Оставих своя отпечатък в борбата срещу тютюневата индустрия“, като то е определено от СЗО.

Част от акцията ще е събитието "Защита на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“.

"За 5 км преход човек прави между 6000 и 7500 стъпки. Колко стъпки можем да направим всички заедно? Това число ще бъде метафорично представяне на това колко сила имаме, когато сме обединени. На сцената в парк "Ксилифор“, участниците в туристическия поход и спортния празник ще поставят отпечатък от ръката си върху специално изработено табло, с което ще засвидетелстват подкрепа и съпричастност към каузата "За бъдеще без тютюнев дим!“, обясняват от РЗИ – Велико Търново.

Според статистика, изготвена от РЗИ, през 2023 година България заема 74 място от 90 страни в Глобалния индекс за намесата на тютюневата индустрия. Чрез този показател Глобалният център за добро управление в контрола на тютюна регистрира как правителствата на 90 страни реагират на вмешателството на тютюневата индустрия в политиките за обществено здраве.

"Фокус“ припомня, че всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и от 1987 година се провежда в страните по целия свят. На този ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление. Фокусът на Световния ден без тютюнопушене през 2024 година, е че младите хора и бъдещите поколения имат право да растат в свят без тютюн. По данни на СЗО тютюневата индустрия влияе и пречи на младите хора, харчейки около 8 милиарда долара годишно за различни форми на реклама, насочена основно към тях. Във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13-15 години използват тютюн. Продуктите на тютюневата индустрия оказват отрицателно въздействие върху здравето на днешните и бъдещите поколения. Тютюнът е единственият търговски продукт, който убива, когато се използва точно както е предвидено от производителя. В резултат на това 8 милиона души умират всяка година по света, включително 1,3 милиона убити от пасивно пушене.