Въпреки вечерния порой и валежите през целия ден, Горна Оряховица отбеляза подобаващо своя празник - 29 май. Повече от 2000 души се стекоха вечерта на централния площад "Георги Измирлиев“ за големия концерт с участието на "Куку бенд“, "Трио Каба гайди“ и горнооряховските таланти от Вокален състав "Графити“, Вокална формация "Оренда“ и Балет "Грация“, предаде кореспондент на "Фокус".

Неподходящите метеорологични условия не помрачиха настроението нито на изпълнителите, нито на публиката. Дъждът не успя да осуети и предхождащите събития през целия ден.

А празниците в Горна Оряховица продължават. Сутринта на 31 май (петък) в НЧ "Напредък – 1869“ започва авторитетният Национален танцов конкурс "Танцова въртележка", за който се очакват повече от 400 участници.

Вечерта в петъчния ден се поставя начало на тридневния традиционен Празник на горнооряховския суджук. Официалното откриване е от 18:00 часа на 31 май.

Кулминацията на празничните събития в Горна Оряховица е на 1 юни, когато от 21:30 часа при Летния театър започва големият концерт на обичания български поп изпълнител Любо Киров.

Вчера беше избран и новия почетен гражданин на железничарския град. За 2024-а това е Елза Хайк Гарабетян.

Елза Гарабетян е родена в Горна Оряховица. Повече от 30 години е била уредник, а в периода 2011-2013 г. – и директор на Историческия музей в града. Научните ѝ интереси са насочени към проучване и популяризиране на неизследвани страни от историята на Горна Оряховица. Още осем награди бяха присъдени на личности с принос за Горна Оряховица и общината.