Административният съд в Пловдив отмени заповедта за дисциплинарно наказание на шефа на Криминална полиция Георги Ташев, предава "Фокус". Комисарят получи "порицание" за "голите" обиски в дискотека "Бушидо" по време на полицейска операция в нощта на 5 срещу 6 май т.г., при която персонал и клиенти на заведението бяха проверявани за наркотични вещества.

Във връзка с твърдения за превишаване на правата на униформените е започнала  проверка срещу петима държавни служители - тогавашния директор на ОД на МВР старши комисар Васил Костадинов, заместника му комисар Радослав Начев, началника на "Криминална полиция" комисар Георги Ташев и още двама полицаи на ръководни постове. На Ташев е наложено дисциплинарно наказание "порицание", срещу което той възразява и оспорва в съда. 

Магистратите установяват, че служителят не е бил изслушан или приел писмените му обяснения, което е нарушение на императивна разпоредба на ЗМВР и е достатъчно основание за отмяна на заповедта за наказание. 

Според оспорената заповед процесното нарушение не е тежко, засегнати са обществени отношения, свързани с неизпълнение на заповед на директора на ОД на МВР- Пловдив. Настъпилите последици – вследствие своето неправомерно бездействие служителят сам се е поставил в невъзможност да осигури законосъобразно протичане на операция и недопускане на неправомерно извършени обиски и създаване на негативни настроения към полицейските органи в МВР, при проверката на 06.05.2023г., в нощен клуб "Бушидо“.

Обстоятелствата, при които е извършено нарушението – неизпълнение на разпореждане на директора на ОД на МВР- Пловдив, при една усложнена обстановка за провеждане на полицейска операция с участие на голям брой служители и в голям нощен клуб със значителен брой посетители. Форма на вината – непредпазливост (самонадеяност – съзнавана непредпазливост), тъй като комисар Ташев е допускал, че при такава операция с участие на голям брой полицейски служители, в заведение с употреба на алкохол и много посетители, с данни за разпространение на наркотици е необходим качествен инструктаж на служители и е възможно да възникнат проблемни ситуации, а действията могат да доведат до превишаване на полицейски правомощия, но се е надявал, че това няма да се случи и може да се мине без осъществяване на контрол от негова страна, а само впоследствие да се информира за хода на операцията. Служителят е разчитал, че последващото му информиране е достатъчно, за да се гарантира законосъобразността на действията на участниците в операцията.

При служебно извършена проверка в деловодната програма на Административния  съд- Пловдив е констатирано, че друг от наказаните полицаи оспорва дисциплинарното си наказание "мъмрене" за срок от 1 месец, а на комисар Ташев - "порицание" за срок от 1 година. Според съда, има нарушение на принципа за съразмерност, поради което оспорената заповед се явява постановена в противорение с целта на закона. 

Административният съд отменя дисциплинарното наказание на комисар Георги Ташев и осъжда Министерството на вътрешните работи да заплати разноските по делото в размер на 810 лева. Решението не подлежи на обжалване.