Административният съд в Пловдив отмени дисциплинарните наказание на шефа на на бившия шеф на ОД МВР Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на неговия заместник комисар Радослав Начев, предава "Фокус".

Новината съобщи техният адвокат Кристиан Гьошев. Решението на съда е окончателно.

Те получиха "мъмрене" за "голите" обиски в дискотека "Бушидо" по време на полицейска операция в нощта на 5 срещу 6 май т.г., при която персонал и клиенти на заведението бяха проверявани за наркотични вещества. Санкциите им  бяха  наложени  от вътрешния министър Калин Стоянов.

Мотивите за наказанията им бяха, че са утвърдили и съгласували секретен план за СПО (специализирана полицейска операция), без да се съобразят с реквизитите на заповед на главния секретар на МВР от 2016 г. 

Сега Административният съд отбеляза, че по отношение на Васил Костадинов, планът за СПО съдържа въпросните реквизити, като те са наименовани по различен начин. Магистратите констатираха също, че Костадинов е трябвало да бъде  изслушан от министъра, а не само да бъдат приети писмените му обяснения и възражения.

А що се касае до Радослав Начев, то съдебният състав излиза с мнение, че той не е бил задължен да съгласува плана. Това е причината, за да не може  да му се търси дисциплинарна отговорност.