Район "Триадица" депозира до Столична община програма с искане за целево финансиране на пътни ремонти за 420 000 лева. От районната администрация съобщиха, че продължава работата по поддръжката на инфраструктурата в района. Работи се по ремонт на тротоарната настилка на ул. “Тунджа“ от ул. “Цар Петър“ до ул. “Христо Станчев“, както и на ул. “Христо Станчев“ от ул.“ Туджа“ до ул.“ Доспат“- СМР в този квартал ще продължат и по ул. “Доспат". 

Правят се единични кръпки на кръстовището на бул. "Прага“ с бул.“ Ген. Михаил Д. Скобелев“ и на кръстовища на бул."България" с "Петко Ю.Тодоров", с бул. "Гоце Делчев", с бул."Тодор Каблешков. Извършва се текущ ремонт и на тротоарната алея на ул.“Георги Измирлиев“. Продължава облагородяването на кална точка с бетонови паркинг елементи при бл. 237 и бл.238 ул. “Георги Измирлиев“. 

Публикуваме без редакторска намеса седмичния бюлетин за работата на районния кмет Димитър Божилов и администрацията на района за периода 11-15.03.2024г. :

- Отваряне на ляв завой по “Тодор Каблешков" при ул. “Никола Крушкин - Чолака".

- Подготовка за ремонт на улиците “Ген. Кирил Ботев" и “Деян Белишки".

- Премахване на изоставени автомобили. 

Кметът на района Димитър Божилов взе участие в редовния колегиум на всички районни ръководители с кмета на Столична община Васил Терзиев. На срещата бяха обсъдени теми от сферата на екологията, жилищната политика и инженерната инфраструктура и нейната поддръжка. 

Кметът на район Триадица Димитър Божилов и зам.-кметът с ресор "Обществено строителство“ инж. Христо Вълчанов се срещнаха с граждани на ул. “Майор Павел Павлов“ във връзка с преустановения достъп от и към бул. “Тодор Каблешков“. По-късно този проблем бе поставен от зам.-кмета Вълчанов и на седмичната оперативка за ремонта на булеварда с участието на представители на Столична община, проектанти, строители и строителен надзор. 

Район "Триадица" изпрати писма до зам.-кмета на Столична община с направление "Обществено строителство“ Иван Матов и до дирекция "Управление и анализ на трафика“ Димитър Петров с искането на района да се вземат адекватни мерки за регулиране на движението и облекчаване на достъпа на живущите.

На оперативката за ремонта на бул. "Тодор Каблешков“ зам.-кметът инж. Христо Вълчанов сподели и мнението на района и живущите в кв. “Кръстова вада-запад“, че след изграждането на булеварда следва да се обособи възможност за ляв завой от квартала при ул. Никола Крушкин - Чолата", която със светофарна уредба да облекчи изхода от квартала, а не да се зависи само от кръстовището при ул. "Емилиян Станев“. Според районната администрация това решение би довело до облекчаване на сутрешния трафик и ще повиши възможностите за бърз и лесен достъп до западната част на квартала.

Кметът на района Димитър Божилов посети жилищна сграда на ул. “Гургулят", пострадала от сериозен пожар в покривните площи. Проведоха се срещи с живущи и с домоуправителя на етажната собственост. Г-н Божилов предостави на съседите ценна информация за справяне с последиците от инцидента, както и бе организиран оглед на място от компетентни експерти от районната администрация. В оперативен порядък на етажната собственост бяха предоставени архитектурни и технически книжа за сградата, необходими за реализирането на неотложен ремонт.

Районният кмет Димитър Божилов и заместникът му с ресор “Обществено строителство" инж. Вълчанов проведоха работна среща с проектанта, на когото бе възложено да изготви работен проект за ул.“Кирил Ботев“ и ул. “Деян Белишки“. Очаква се той да бъде изпълнен максимално бързо и по възможност ремонтните дейности да започнат още тази година. Работният проект е задължителна предпоставка за започването на ефективни СМР по оптимизиране на пространствата за паркиране и повишаване безопасността на пешеходците по двете улици.

През работната седмица бяха проверени редица строителни обекти в кв.“Кръстова вада-запад“, за които в районната администрация бяха получени сигнали, че замърсяват улиците и тротоарите. Резултатите от проверката бяха предадени на служителите на Столичен инспекторат – район Триадица, които съставиха актове на изпълнителите на обекти, които са в нарушение.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов продължи своите обиколки на детски градини, ясли и училища, реализирани съвместно с началника на отдел "Социални политики“ Радка Близнакова. В Националната търговско-банкова гимназия /НТБГ/ бяха посрещнати от директора Емилия Иванова и нейния ръководен екип. Районният кмет за пореден път засвидетелства подкрепата за елитната гимназия от страна на администрацията главно за проблеми, свързани с поддръжката на инфраструктурата. 

Като пример бе посочено желанието на района за ремонт на стълбите, които водят от бул .“Витоша“ към гимназията. От НТБГ споделиха важни за тях въпроси и получиха отговори за възможностите за тяхното решаване. Изтъкнати бяха отличните постижения на възпитаниците от Националната търговско-банкова гимназия на форуми в България и чужбина, както и предстоящото участие в престижно състезание в САЩ. ДЯ 35 "Вълшебство“ също гостоприемно отвори врати за кмета на Триадица. Г-н Божилов, където бе организирана и работна среща с директора Росица Василева.

Димитър Божилов направи обиколка на яслата и успя да разговаря с педагогическия състав и да се запознае с проблемите на детското заведение, за които районът ще направи необходимото да разреши. 

В 126 ОУ "Петко Ю. Тодоров“ кметът Божилов и директорът Росен Димитров за пореден път обсъдиха предстоящия важен проект за изграждането на нова допълнителна пристройка на два етажа в двора на училище, който районът ръководи. Обект на разговорите бяха и други проекти, за които основното училище ще кандидатства.

Районният кмет и зам.-кметът с ресор “Обществено строителство" проследиха изпълнението на предписания на районната администрация в различни обекти на териротията на кварталите “Манастирски ливади - изток" и “Кръстова вада - запад". Проверени бяха укрепителни дейности на ул. “Тодор Джебаров", възстановяване на спукан водопровод на ул. “Ген. Иван Колев", както и дейностите по освобождаване трасето на ул. “Емилиян Станев" в участъка до ул. “Д-р Борис Вълчев". Проверен бе и ходът на СМР по пробива на бул. “Тодор Каблешков", вкл. и в частта на бъдещия вход и изход на ул. “Тодор Джебаров".

След сигнал на живущи, Димитър Божилов организира и проведе премахване на неправомерно струпани едро-габаритни отпадъци и нерегламентирано поставяне на неодобрени паркови елементи от тротоара и публичната площ при бл. 110 в ке. “Гоце Делчев". Като излезли от употреба бяха маркирани МПС, а кметът на района успя да проведе лични разговори със заинтересованите лица. Бяха дадени и предписания за освобождаване на неправомерно заети общи части със струпани лични вещи. 

След проведената акция районният кмет провери възстановяването на тротоари и улична алея при общежитието на ул. “Метличина поляна" 15, като бяха дадени допълнителни предписания към строителните екипи за параметрите на извършваните СМР. Кметът на района Димитър Божилов проведе работна среща с директора на 131 ДГ и председателя на Обществения съвет към заведението. Дискутираните теми касаят материалната база на училището и нейната поддръжка, както и възможността за организиране на съвместен оглед между представители на детското заведение, района, Столична община и изпълнителя на сградата с цел оптимизиране на процесите по прилагане на гаранционната поддръжка на обекта.

Издадени са нови заповеди за принудително премахване на незаконни гаражни клетки в кв. “Стрелбище". Изпълнението им ще бъде поетапно, като понастоящем районът организира и последващото почистване. Тече процедура и по отношение на незаконни гаражни обекти на ул. “Златни врата", при читалище “Светлина" и при бл. 1Б и 7 Б. Процедурите по издаване на заповеди и тяхното изпълнение преминават под личното ръководство на кмета на района.

Шест излезли от употреба моторно-превозни средства /ИУМПС/ бяха премахнати от общински терени. Това се случи в кв.“ Стрелбище“, жк. “Гоце Делчев“ и кв. “Манастирски ливади-изток“. Единадесет изоставени автомобила бяха премахнати доброволно, а една бе прибрана в частен имот. Издадени бяха нови десет заповеди за премахването на ИУМПС. Общо от началото на годината досега бяха маркирани шестдесет и седем автомобила. Работата по разчистването на общински терени продължава.

Зам.-кметът на район Триадица инж. Джани Антова, началникът на отдел "Управление на територията, кадастър и регулация, контрол по строителството“ арх. Вангел Михалев и експерти провериха по сигнал на граждани хода на изграждането на прилежащи тротоари по ул. “Емилиян Станев“. Извършена бе проверка и на състоянието на настилката на спортното игрище на ул. "Йордан Йовков“. Извършена бе проверка на ресторант "Новата изгубена София“ в кв. “Стрелбище“. Издадено бе предписание за предоставяне на придружаващи дейността на търговския обект документи.

Продължава работата на експертите от работна група по уточняване на детайлите за възможностите за монтиране и експлоатиране на фотоволтаици на покривите на детските градини. Инициативата е на районната администрация след успешно реализиран проект в 73 СУ "Владислав Граматик“. Желание за монтаж на фотоволтаци са изявили почти всички детски градини и ясли на територията на Триадица.

Зам.-кметът Руслан Баждеков направи внезапна проверка на качеството на столовото хранене в 73 СУ "Владислав Граматик“ и в 104 ОУ "Захари Стоянов“. Установено бе съответствие на качеството и количеството на обяда, нарушения не бяха установени. Обиколката на зам.-кмета продължи с посещения на ДГ7 "Детелина“ и ДГ 131 "Флора“, където бе осъществен контрол на работата. Проблеми и нередности не бяха констатирани.

През седмицата бе демонтирана табела от стълб на уличното осветление на ул. “Йордан Йовков“ пред бл.14, Извозени бяха клони в жк. “Гоце Делчев“ при бл.256, зад същия блок аварийно бе отсечен разцепен ясен. Извозени клони имаше при бл.242 на ул. “Костенски водопад“ и в кв.“Иван Вазов“ на ул. “Краище“. Извършен бе ремонт на вратички на градината при "Зеления остров“ в кв. “Манастирски ливади-изток“. Премахнат бе нерегламентирано поставен контейнер за отпадъци от парк “Здраве". 

Със съдействието на районното звено на Столичен инспекторат бяха премахнати струпани битови и растителни отпадъци от обекти на ул. “Деян Белишки", “Червена роза", “Киро Тулешков", “Нишава", бл. 23 в кв. “Стрелбище" и бл. 241 в “Гоце Делчев".Почистена бе площадка за игра на ул. “Деян Белишки“ в жк. "Гоце Делчев“ между бл. 2, бл.3 и бл.4. По сигнал на граждани и по инициатива на районния кмет бяха възстановени и оградни елементи на ул. “Орехова гора" при 35 ДЯ в кв. “Стрелбище". Реализиран бе и частичен ремонт на увреден парапет на мостовото съоръжение над Перловска река при ул. “Петко Каравелов".

Представители на районната администрация взеха участие в кръгла маса по важната и актуална днес тема “Влияние на екранното време върху развитието на децата – превенция и здравословни граници“ , която бе организирана от ДГ2 "Звънче“. Във форума се включиха от фондациите "Калейдоскоп“ и "Offline kids“, както и родители на тригодишни деца. 

Всеки от участниците изрази своето мнение как да бъде ограничено времето на малките за престой пред компютри, телефони, телевизори и др.устройства, което нанася вреди на здравословното им състояние.

Район "Триадица" се присъединява към проекта "Детска академия за спорт и превенция“ с участието на различни звена на Министерство на вътрешните работи. Идеята е чрез своеобразни летни занимални да се приложи работен и ефективен модел на превенция, който вече успешно е прилаган в продължение на няколко години от ОДМВР –Велико Търново. Организират се безплатни системни дейности и занимания на децата по време на ваканциите, насочени към теми като справянето с бедствия и аварии, пътна безопасност, оцеляване сред природата и рисково поведение. От страна на районната администрация реализацията на проекта ще бъде ръководена от зам.-кметът Руслан Баждеков.