Административен съд София – град (АССГ) неправилно е отменил заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на ски център "Конярника“ на Витоша. Това постанови окончателно състав на Върховният административен съд, съобщиха от институцията.

Върховните магистрати приемат, че заповедта на главния архитект е издадена в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби, а изводите на АССГ са направени в противоречие с материалния закон и събраните по делото доказателства. Предвид изложеното, съдебното решение се явява неправилно и постановено в нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено.

С процесната заповед № РА-20-17/16.03.2021 г. е одобрен констативен протокол от 11.01.2021 г. на комисия, назначена от главния архитект на Столична община, за обследване на състоянието на строеж "Стационарен ски – влек "Конярника“ в Природен парк "Витоша“, м. Конярника“. На собственика на обекта е наредено в срок от 3 месеца да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и привеждане в съответствието с изискванията на закона на строежа "Стационарен ски – влек "Конярника“. Това са лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми“. Собственикът е задължен също да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа и да изготви и съгласува инвестиционен проект.

Заповедта е издадена въз основа на констативни протоколи, съгласно които въжената линия и чайната не отговарят на изискванията по чл. 169, ал. 1, т. 1 - т. 3 от ЗУТ и не са в състояние да изпълняват функцията си, поради което е необходимо да бъдат ремонтирани и поддържани в изправно състояние с цел осигуряване на сигурност, безопасно функциониране, здраве, безопасност на движението, хигиена, естетика, чистота и спокойствие на гражданите.

Според изводите на приетите от АССГ съдебно-технически експертиза ски – влекът и чайната не функционират, като сградата е в недобро състояние и се нуждае от рехабилитация, но не е застрашена от самосрутване. Ски-влекът не е в изискуемото по закон техническо състояния и за възстановяване на експлоатационната му мощност е необходим основен ремонт или при липса на части – изграждане на нов строеж. Според вещите лица ски-влекът е техническо съоръжение, което не може да съществува без чайната, като те двете представляват функционален комплекс.

При тези обстоятелства, първоинстанционният съд неправилно е приел, че в конкретния случай не са били налице материално-правните предпоставки за издаване на оспорената заповед. Констатираното по делото и от съдебно-технически експертизи лошо техническо състояние на ски – влека и компроментираният покрив на сградата, както и нейната необезопасеност и занемареност, безспорно установяват наличието на обекти, за които са налице предпоставките за издаване на заповед по чл. 195, ал. 4 от ЗУТ, и които мотивират административният орган да нареди ремонтни и възстановителни дейности за обезопасяване на сградата, възлагане на конструктивно обследване на съоръжението, изготвяне и одобряване на инвестиционен проект и изпълнение на този проект.