Сдружение “Образователна общност - Варна" с подкрепата на Програма “Ти и ЛИДЛ за по-добър живот" и Фондация “Работилница за граждански инициативи" търси будни начинаещи учители за курс “Мастър клас за начинаещи учители: “Готови за училище", съобщиха от Сдружението.

Курсът ще се проведе в 2 основни направления: “Управление на класната стая и учебния процес" и “Управление на кофликтите и стреса". Всяко от тях ще бъде с продължителност от 36 часа, през които одобрените начинаещи педагози заедно с опитни обучители и образователни консултанти ще работят чрез методите на проекто и проблемно-базирано учене, разрешаване на реални казуси, менторство, коучинг, дискусии и споделяне на опит.

Практическите сесии ще се проведат в гр. Варна. Като допълнителна подкрепа ще бъдат организирани и срещи за обмен на опит и добри практики между начинаещи и опитни учители в региона.

Процедурата по кандидатстване е отворена от 31.12.2022г. до 30.01.2023г. Всеки начинаещ учител (скоро завършващ педагогическото си образование или от скоро практикуващ професията “Учител") може да се регистрира за участие като попълни формуляра. Местата са ограничени.

Целта на курса е да се подкрепят начинаещите учители да развият умения и да придобият самоувереност в класната стая като активни и професионално компетентни участници в учебния процес. Така те ще могат уверено да встъпят в професията си, да създават и управляват мотивиращо учене в съответствие с учебните цели.

Според екипa на “Образователна общност - Варна", необходимостта от създаване на такава форма за подкрепа на младите учители, е породена от техни наблюдения и проучвания по темата. Една част от проблемите пред начинаещите учители са:

- Неувереност в подготовката си и уменията си за управление на учебния процес и класната стая;

- Стереотипи за качеството на образованието и естеството на училищната среда;

- Липса на менторство и подкрепяща среда за обмяна на опит и добри практики между опитни и млади учители.

Сдружение “Образователна общност - Варна" е обединение на будни родители, педагози, психолози, терапевти и други специалисти, работещи с деца. Членовете си оказваме взаимопомощ чрез споделяне на опит, добри практики, знания, ресурси, обсъждане на предизвикателства и намиране на съмишленици в името на по-човеколюбиво образование. Идеята ни е да подкрепим професионалната си дейност, родителството си и да организираме дейности и проекти, свързани с образованието в града ни, както и да създаваме форми на взаимна подкрепа, които са ни присърце.

Мечтата ни: Образованието и грижата към децата да стане актуално на времето, да отговаря на нуждите, интересите и индивидуалността им и да е водено от любовта към човека и зачитане на неговите права.

 

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.