Първи май се свързва с Празника на труда, но във Варна има един голям, вече доста поизбелял надпис, който от години напомня и за работническата солидарност, и за една фабрика – символ на социализма в морския град.

Това е бившата фабрика "Първи май“ в квартал "Аспарухово“. Тя е била гордост не само за Варна, но и за България, години преди 9-и септември 1944 г.

Още през далечната 1909 г. в тогавашното селище Сес Севмес (което означава тихо място. Името му е променено на "Аспарухово“ през 1934 г.) индустриалецът Асен Николов открива парна бояджийска фабрика, която съществува до края на Първата световна война. След войната Николов създава фабрика за предачество и тъкачество "Текстил“, която през 1947 г. е национализирана и преименувана на ДИП "Първи май“.

Иначе самият Празник на труда, който бе отбелязан вчера, датира от началото на 1886 г., когато работническото движение в Северна Америка призова за обща стачка на 1 май за налагане на осемчасовия работен ден - въз основа на масовата демонстрация на 1 май 1856 г. в Австралия, която също призова за осемчасовия работен ден. 1 май по традиция бе крайният срок, в който се прекратяваха трудовите правоотношения, което често означаваше, че работниците трябва да си намеря нова работа. Това доведе до масови стачки и демонстрации в индустриалните региони.