Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и стартира проверка за нарушения при изхвърляне на отпадъци при ремонт в Прохода на Републиката. Наблюдаващия прокурор Пламена Димова уточни, че по случая има образувано досъдебно производство, което е провокирано от медийни публикации, предаде кореспондент на "Фокус“. То се води срещу неизвестен извършител и е за допускане на замърсяване на почвата, след което тя е станала опасна за хора, животни и растения.

"Разследването е възложено на ОД на МВР – Велико Търново, като е оказано извършването на незабавни действия – оглед на местопроизшествие и събиране на валидни доказателства. Предстои изземане на проби. Огледът ще бъде извършен заедно с експерт от РИОСВ – Велико Търново“, коментира прокурор Димова.

Тя уточни, че вече са извършени и разпити на свидетели – строителни работници и други. Изискана е и информацията от проверката, която служители на РИОСВ вече са извършили на място.

Какво е количеството на изхвърления в природата асфалт, дали то е в защитена зона и дали е опасно предстои да стане ясно, след като контролните дейности приключат.

Ако се установи престъплнеие, законът предвижда от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хиляди до 30 хиляди лева. За изпълнител на деянието може да се счете и този, който го е допуснал, и този, който реално го е извършил /и фирмата възложител, и работниците бел. авт./.

От Прокуратурата благодарят на гражданите, подали информация за случая и призовават всеки, който стане свидетел на нередност, да сигнализира за нея по законовия ред.