С 34 "за", 7- "mротив" и 2 - "въздържал се" общинските съветници приеха бюджетът на Пловдив, който е в размер на над 655 млн. лева, предаде репортер на "Фокус".

Още в самото начало на разглеждане на точката заместник-кметът по финанси Величко Родопски изчете допълнителни искания по отношение на извънредни ремонти на детски градини, а именно: за детска ясла "Патиланци", която се нуждае от неотложен ремонт, да се осигурят 50 000 лева, а 120 000 лева - за район "Централен" за детска градина "Майчина грижа".

Допълнително средства бяха отпуснати в размер на 35 000 лева за район "Южен" и от функция здравеопазване за район "Северен" 21 000 лева.

Заделени ще бъдат и 279 000 лева от уличното и празнично осветление от бюджета на  ОКТ, а за препроектиране на басейн "Младост " ще бъдат осигурени 141 600 лева средства, които пък ще бъдат взети от ОП "Общинска охрана" за видеонаблюдение.

По време на изказването му стана ясно, че трябва да се осигурят 3 476 000 съответно 1 млн. лева от спортни площадки и 2 млн. от "Даме Груев", които са първата част от средствата за имота от 67 дка в парк "Отдих и култура" от фирма "Тея инвест", които общинският съвет реши да откупи на предишната сесия.

След поискана почивка обаче 2 млн. лв. за ул. "Даме Груев" няма да бъдат взети и остават за ремонта, тъй като там предстои препроектиране. Но така и не стана ясно от къде точно ще бъдат взети другите 2 млн. лв, които са необходими за имот на Гребанат база.

Владимир Славенски от ДБ заяви, че тяхната група ще гласува "против" предложението за бюджет, а общинският съветник Тодор Стоилов от "Алтернатива за Пловдив" потвърди думите му, че община се е провалила по отношение на събираемостта на данъците.

Съгласно предложението от 655 млн.лв. 331 млн. лв. са от делегирани от държавата дейности. Най-много пари отиват за спортна инфраструктура: двата стадиона "Локомотив" и Ботев", 27 млн. лв. са за басейна "Младост", доизграждане на двете зали в "Западен" и спортната зала на ЕГ "Иван Вазов". В бюджета са предвидени и средства за Дондуковата градина, Пречиствателна станция, Небет тепе, Източната порта, 67 млн. лв. са за външни услуги.

Според независимият общински съветник Слави Георгиев се харчат пари, които ги няма и пари, които идват от бъдещето на пловдивчани. "В рамките на мандата бюджетът е със 100 млн. лв. дефицит - управлението много искаше да усвоява пари и затова прави доста обществени поръчки и първи копки. Нямаме нито един нов завършен проект - има бюджет, за който заместник-кметът по финанси казва, че е неизпълним. Никога Пловдив не се е намирал в подобно състояние и никога не е имал подобно слабо управление", заключи той и допълни:

"Тази политика вкара Пловдив в една спирала да използва само режийните си разходи без големи инфраструктуни проекти. В голяма степен Пловдив върви към увеличение на местните данъци и такси, за да се спаси от фалит - 100 млн. лева са похарчени, без да има нищо налично. В новия мандат ще трябва да има актуализация на бюджета, тъй като този не покрива елементарни счетоводни изисквания, а само необходимостта да има бюджет."

Йордан Илиев от ГЕРБ излезе с предложение да се осигурят 5 млн. лв. за изграждане на нова улична мрежа на територията на район "Тракия", които бяха гласувани, като 200 000 лева да бъдат планувани в този бюджет, а останала част в 2024г.

Според Стефан Послийски от ВМРО  бюджетът на община Пловдив олицетворява политиката на управлението през годината и мандата. Той посочи, че заради дефицита от 100 млн. лв. новоизбраното управление ще е в безизходица и ще трябва да поеме нов дълг и да се вдигнат местните данъци и такси, за да не изпадне във финансов колапс. 

963 000 лева от общинска собственост и по-конкретно от приходите от продажба на корпуса на Транспортна болница да бъдат прехвърлени във функция здравеопазване, предложи Веселка Христамян, но това не се прие от съветниците.

78 000 лева да се заложат в дирекция "Екология" за нуждите на ОП "Зооветеринарен комплекс" и уеб система за осиновяване на кучета с възможност за подаване на сигнали от граждани и обработването им, както и изграждане на цялостна система за регистри и вътрешни документи, предложи Румяна Толова, но и тази идея не се прие, дори и при прегласуване.

Доц. Атанас Баташки излезе с предложение, свързано с жертвите от пътно-транспортно произшествия - 20 000 лева за изграждане на съоръжение, което да предпазва пешеходците на бул. "Копривщица" от източната страна до обръщалото.

"Честит бюджет, това беше мъдро решение", каза в заключение инж. Александър Държиков.