Пловдивските общински съветници приеха с 41 гласа "за", 4 "въздържал се" и един "против" бюджетната прогноза на Община Пловдив. Единственият гласувал срещу бе нечленуващият в група Слави Георгиев, предаде репортер на "Фокус".

"Гласувах против, защото това не е бюджетен разчет, а бюджетен дефицит, който оставяте на следващия кмет. Това е една лъжа" - обясни отрицателния си вот Георгиев. 

В началото на обсъждането заместник-кметът по финанси Величко Родопски направи допълнение към разчета, който е ориентировъчен, защото след няколко месеца ще има официален бюджет. Един от пунктовете касае сумата от 432 000 лв. за ОП "Градини и паркове", които плащат наем за оранжериите към "Пълдин туринвест". Темата предизвика сериозна полемика между заместник-кмета по екология Анести Тимчев, на чието подчинение е общинското предприятие, и съветника Евелин Парасков

"463 000 лева на година за един имот, който струва горе долу толкова е сериозна сума. Казвате - краткосрочно, до края на годината. На мен ми се струва, че искате да изкарате до края на мандата" - обърна се Парасков към Тимчев. 

Според заместник-кмета няма друга възможност, освен да се подпише договор със собственика на "Разсадника". "Между 3 и 7 декара са земеделските земи, собственост на община Пловдив, които са отдавани под наем. На нас ни трябват поне 80 декара" - обясни Тимчев. 

Парасков предложи да се запази размерът на наемната цена от 10 000 лева за 73 декара, но при гласуването това предложение не беше подкрепено от мнозинството. 

Според разчета на бюджета, община Пловдив ще разполага с 630 890 395 лева. Държавните делегирани дейности са в размер на 302 002 006 лева. Собствените приходи на общината са 328 888 389 лева.

За всички разходи в образованието са предвидени 227 млн. лева, за здравеопазването – 33 млн., лева, социална политика – 35, 7 млн. лева, капиталови разходи – 159 млн. лева, спорт и културата – 98,4 млн. лева. 

По предложение на зам.-кмета Родопски "свободните" средства се завишават от 11 млн. на 20 милиона, тъй като трябва да се предвидят 10 милиона за Водния проект, който трябва да се завърши след няколко месеца. Отделно от това допълнително се дават на зооветеринарния комплекс 6600 лева за храна на животните, на "Жилфонд" - 10 000 лева за ремонтни дейности, 27 000 лева за луксозно издание "Почетен гражданин на Пловдив". 

В разходната част бяха включени 180 000 лева за проектиране на втория етап на спортния комплекс в двора на Езиковите гимназии. 

Бюджетът на район "Източен" е завишен със 150 000 лева за проектиране на многоетажен паркинг на ул. "Месемврия", на "Централен" - с 36 000 лева за проектиране на нова сграда на ОУ "Алеко Констатинов" и още 16 000 лева за тротоарни настилки за завършване на обекти по ОПРР, на "Северен" - допълнителни пари за осветление и текущи ремонти, на "Южен" - за проектиране на нов парк северно от кв. "Коматево". Отделно от това се предвиждат 

350 000 лв. за спешен ремонт на залите на бул. "Източен".

От "Алтернатива за Пловдив" обявиха, че са против предложения разчет за бюджет, тъй като приходната част е нарочно раздута. Слави Георгиев обяви, че предложения бюджетен разчет е кух. "В момент, в който се вижда, че цялата държава не разполага с пари, това, което предлагате, е фантазия, създава нереални очаквания у хората" - заяви той. 

При гласуването на отделни предложения не бяха подкрепени отпускането на 60 000 лева за клубовете по шахмат, 100 000 лева за архитектурен конкурс за облагородяване на парк "Отдих и култура" и изграждане на нов скейт парк.