Общински съветници разкритикуваха проектобюджета на Пловдив за 2023 г. по време на общественото обсъждане на най-важния за общината документ, предаде репортер на "Фокус".

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" заяви, че според тях бюджетът е "пробит". "Ако приемахме бюджет в началото на годината, може би щяхме да изпълним заложеното, но сега е почти невъзможно и е в сферата на фантастиката" - заяви той. Даде за пример планираното събиране на 44 млн. лв. от местни данъци и придобиване на имоти, при положение че до този момент са събрани 18 милиона. Миналата година от санкции са получени 2 милиона при заложени 5 млн., а сега са предвидени 10 млн. Той прогнозира, че капиталовата програма няма да изпълни, заради така заложените приходи.

Кметът Здравко Димитров отговори с конкретен пример - инсинератора за медицински отпадъци. Това въпрос е "тежал" 25 години на общината, в неговия мандат е разрешен.

"Имаше разходи по него - упреквахте ни. Сега искаме да има приходи - пак ни упреквате. Четири пъти вкарваме предложението в Общинския съвет, вие не гласувате. Що си с капа, що си без капа? Или всички сме заедно, всички искаме в Пловдив да се случва нещо, или едните от едната страна се мъчат да направят нещо, другите само гледат и казват как това не може да стане" - коментира градоначалникът.

Нечленуващият в група общински съветник Слави Георгиев също разкритикува предложения проектобюджет. "Това е една фантазия, която прикрива много противоестествени връзки. За следващия мандат остава лошо наследство, а би трябвало общината вече да е подредена, смята той.

Припомни, че в мандата на Здравко Димитров са взети толкова заеми, колкото четирима кметове преди него. Изказа недоумение, че на общественото обсъждане всъщност няма представяне на бюджет, което досега не се е случвало. 

Разходите се гласуват от Общинския съвет, вие също сте общински съветник,  отговори кметът Димитров. "Ние сме едно цяло, не ни упреквайте нас. За да има разходи за стадион "Ботев" и за стадион "Локомотив", да има разсрочване, вие сте вдигнали ръчичките. Недейте да прехвърляте вината. А колко сме свършили - ще се учудите какво е направено" - репликира градоначалникът.

Към момента всички заеми, с натрупване, са в размер на 70 милиона лева, уточни заместник-кметът по финанси и стопански дейности Величко Родопски.