Община Пловдив ще кандидатства за финансиране от програма "Развитие на регионите" на осем проекта, съобщиха на съвместна пресконференция кметът Костадин Димитров и заместникът му по европроекти Владимир Темелков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Днес изтича срокът за подаване на документи по европейската програма за програмен период 2021 - 2027 г. В списъка са включени: закупуване на електробуси, изграждане на продължението на бул. "Санкт Петербург" от хотел SPS до пътен възел "Скобелева майка", парк "Кан Крум" в "Тракия", обновяване на сградите на Административния съд, ДКЦ-5 и Спортния диспансер, нова сграда на училище "Алеко Константинов" и строителство на Център за палиативни грижи, обяви кметът Димитров.

Според националното разпределение на Пловдив се полагат 58 милиона лева, докато за много по-малки градове са предвидени по 70 милиона само за един проект. Това е причината, според Темелков, да се подадат проекти на много по-висока стойност. 

Зам.-кметът уточни, че не може проектите да се подредят по приоритет от 1 до 8, но имало сигнали, че всички ще се случат. 

Новата сграда на "Алеко Константинов" ще се намира зад училище "Дружба", а Центърът за палиативна грижа, какъвто няма в Пловдив, ще се издигне на 2.5 дка общински терен в "Тракия".

Между 40 и 60 дни след подаването на документите ще има резултат дали и кои проекти ще са одобрени. 

"С подходящите разговори очакваме нужното финансиране за всички" - коментира Темелков.

Списък на проектите и стойността:

- закупуване на електрически автобуси - 29.4 млн. лв.

- изграждане на продължението на бул. "Санкт Петербург" - 24 млн. лв.

- парк "Кан Крум" в жр "Тракия" - 12 млн. лв. 

- саниране на сградата на Административния съд - 3 млн. лв.

- реновиране на Спортния диспансер - 6,7 млн. лв.

- нова сграда на ОУ "Алеко Константинов" - 3 млн. лв.

- саниране на ДКЦ–V - 3,4 млн. лв.

- изграждане на Център за палиативна грижа - 5,5 млн. лв.