Община Пловдив и Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) размениха меморандум за възгледите за развитието на  зеленината в Пловдив, източник на здраве, щастие и красота, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Зам.-кметът Анести Тимчев каза, че темата за зелената система и зелените градове е една от най-дискутираните в момента по света. Но това предполага и зелено мислене и поведение. 

"За нас е ясно, че това е не само въжделение на всеки човек, но и задължение на всяко управление и задача на всяка държавно устройство", каза Тимчев.

"Този град е прекрасен. Но за да се придвижи напред е необходимо национално мислене, национална регулация по този въпрос. Необходимо е изработване на обществени задължения на всяко общинско ръководство за управление на зелената система. Необходимо е ангажирането на ландшафтни специалисти от широк мащаб. Необходимо е излизане от тясното общинското мнение", каза още Анести Тимчев.

Преустройване на паричните и интелектуален ресурси и нов щаб от професионалисти. Необходимо е ежедневно копане на тази нива, наречена зеленина, необходима е промяна на това, което сега сме направили. Светът не се променя от тесногръдите", добави зам.-кметът.

Татяна Бояджиева, от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) пожела на Пловдив да има ландшафтен архитект, който да заверява проектите. 

След това тя презентира дейността им. От община Пловдив също представиха какво е направено до момента по темата за озеленяването и за зелените паркови площи.

Бе изнесена и статистика за значението на зеленината в живота на хората. Така например, ако в класната стая има растения, те намаляват със 7% проявите на здравословни проблеми у децата. Зелените игрища са по-малко податливи на вандализъм, зелената работна среда дава по-висока продуктивност, а работещите в офиси със зеленина и зелена гледка са по-щастливи и имат по-високи нива на производителност.