Община Видин получи национално финансиране за 14 договора за близо 40 милиона лева, предаде репортер на "Фокус“. Средствата са от приетата от българското правителство  Инвестиционна програма за финансиране на общински проекти, определени като приоритетни, уточняват от Община Видин. Договорите са подписани от кметът на Видин д-р Цветан Ценков.

През 2023 година община Видин представи в Министерство на регионалното развитие и благоустройство необходимите документи, доказващи документалната обезпеченост на проектите. Средствата ще се инвестират в проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на обекти – публична общинска собственост.  

Осигурените средства са за цялостен ремонт на два от най-натоварените  пътни артерии-входове на Видин – откъм бившия завод "Видахим“ и с. Новоселци; за асфалтиране на пътя до с. Въртоп; за реконструкция на Крайдунавския парк; за довършване на последния етап на проекта за централната пешеходна зона в града; изработване на инвестиционни проекти за улици, пътища и междублокови пространства на територията на Община Видин. С част от средствата ще се изготвят проекти за обекти във Видин: "Ремонт на Речна гара“; Ремонт и преустройство на Дизелова централа; "Ремонт на Спортна зала "Фестивална“; Реконструкция на футболен терен, лекоатлетическа писта и изграждане на трибуни" на стадион "Георги Бенковски“; "Внедряване на мерки по енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление в гр. Видин“; "Ремонт на централна градска част – ул. "Железничарска“, ул. "Княз Александър Батенберг“, в обхвата до ул. "Цар Симеон Велики“ и до ул. "Цар Александър II“, гр. Видин.

С изпълнението на проектите значително ще  се подобри благосъстоянието и условията за живот на жителите, както и придаването на модерен и съвременен облик на град Видин, допълват от общината.