Докладът за налагане на сериозна финансова корекция на община Пловдив за нередности при провеждането на обществената поръчка за избор на изпълнител за Пречиствателната станция е предварителен. Това съобщи за Агенция "Фокус" ръководителят на УО на ОПОС Галина Симеонова.

Припомняме, че вчера по време на пресконференция кметът Здравко Димитров обяви, че общината е санкционирана със 17 милиона лева за неправилно проведена обществена поръчка за Пречиствателна станция от предшественика му Иван Тотев. Тя е проведена през юни месец 2019 година и според Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС) избраният изпълнител не е трябвало да бъде избран. Глобата е наложена и ще бъде взета, каза Димитров. 

Заместник-кметът Пламен Райчев обясни, че още през 2021 г. Община Пловдив е била предупредена, че проектът е в опасност, но тогава не са взети своевременни мерки. На базата на това контролният орган е задължен да санкционира Община Пловдив и се налага финансова корекция не 5, а 25%, което прави 17 100 000 лева.

Община Пловдив е оспорила санкцията пред ИА ОСЕС към Министерство на финансите. До 10 февруари 2023 г. УО на ОПОС трябва да представи своите контрааргументи, след което до края на месец февруари ИА ОСЕС трябва да се произнесе. Към момента наложена глоба няма, а може и въобще да няма.

Всъщност, процедурата е следната: Община Пловдив подава документи за верификация на разходите за конкретна сума, но ще получи по-малко, като разликата представлява въпросната финансова санкция.

Предварителният доклад е конфиденциална информация и с него са запознати само ИА ОСЕС, УО на ОПОС и Общината. Публично ще бъде оповестено финалното произнасяне. Кметът Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев не е трябвало да изнасят публично данни от документа, обясни Симеонова и уточни, че всички, които са изнесли данни от предварителния доклад, ще понесат санкции.