Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева присъства на церемонията първа копка по проект "Изграждане на Център за високи постижения в Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II", Хасково. Община Хасково е партньор по проекта, а иновативната идея се финансира от НПВУ. Общата стойност на инвестицията е 3 437 252.82 лв.

Центърът за високи постижения в ПГДС "Цар Иван Асен II" ще осигури интердисциплинарна, комплексна учебна среда за подготовка на кадри. Той ще утвърди училището като техническо и информационно средище, ще предостави възможност за по-голяма практическа приложимост на обучението по професионалните направления.

Ще се изгради нова, съвременна и модерна сграда с учебни кабинети, лаборатории по геодезия, по механизация на горското стопанство, за изпитване на строителни материали и лаборатория по вградени управляващи системи.

Ще бъде създадено студио по дизайн и CNC работилница. Тук ще бъдат монтирани високотехнологични машини, уреди, апаратури, софтуер. Бъдещият Център за високи постижения ще осигури връзката на професионалното образование в ПГДС "Цар Иван Асен II" с местната и регионална икономика.

Центърът за високи постижения ще формира функционално грамотни, иновативни и отговорни млади хора, мотивирани за развитие в приоритетните икономически сектори в региона.

Днес начинанието бе осветено от отец Златко. Директорът на ПГДС "Цар Иван Асен II“ Маргарита Топалова благодари на Община Хасково за партньорството и подкрепата при реализацията на проекта и на всички приятели на училището.

Гости на събитието бяха Областният управител на Хасково Гинка Райчева, архитект Саранди Сарандиев, по чиято идея се изгражда Центъра, представители на държавни и общински институции, фирми-партньори на гимназията, преподаватели и ученици.