"Основният проблем е планирането на добив в община Русе. До момента няма планиран добив в общината, което ни спъва пряко да си извършваме дейността, за която плащаме всеки месец таксата от 200 лв". Това каза Валентин Димитров - "ловец на трюфели" на протеста на група търсачи на трюфели, започнал тази сутрин пред сградата на Държавното ловно стопанство "Дунав" в Русе в израз на  недоволство.

Студеното време и дъждът не спряха протестиращите, които настояха за спешни законови промени, които да осигурат равни права на всички в бранша.

"В момента плащаме, а не можем да влезем в гората, защото няма планиран добив на недървесни горски продукти", каза още ловецът пред БНТ.

"Ловецът на трюфели" настоя да бъде изготвен "плаващ календар" за изкупуване на трюфели. По думите му това би решило голяма част от проблемите им в бранша.

"Това е един от основните ни проблеми, който ако не се реши, браншът ни ще се затрие рано или късно", добави Валентин Димитров.

"Сега действащият закон масово хората смятат, че не е удачен за работа и искат или да се отмени, или искат изменение и допълнение към него, което да ни уреди работата. Значи, в момента плащаме таксите предходния месец за следващия, а ние не знаем реално изобщо, дали ще има какво да берем и изобщо дали ще платим за нещо, което можем да го извършваме, това е".

Димитров, посочи, че "най-важното е таксата, която плащаме за месец да важи за цялата територия на България, а не както досега за всяка община.

"Плащаме си в Русе, но нямаме право да влезем в никоя гора".

Елеонора Терзиева поиска "равноправни права".

"Искаме да можем да ходим свободно, настояваме да имаме някаква защита за тази гора, от страна на горски служители, защото имаме много голям проблем с недобросъвестните събирачи на трюфели, които влизат в горите, с тармъци, с мотики".