Концерт "Българево CLASSIC“ събира на една сцена музиканти, свирещи на световната сцена и млади таланти, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Началото е в 20:00 ч. в Народно читалище "Будител - 1940“ в каварненското село. Концертът е с участието на Момчил Мончев - виола, Цветомир Цанков - цигулка, Розен Делев - пиано, Кристиан Станчев - класическа китара и Александър Станчев - ударни.



Цветомир Цанков е роден през 1984 г. в Казанлък. Завършва СМУ "Панайот Пипков“' в град Плевен в класа по цигулка на госпожа Благородна Танева. Продължава обучението си в университета "Фолкванг“ в град Есен, Германия при проф. Минчо Минчев, проф. Андреас Райнер и проф. Маюми Хирасаки. По време на обучението си печели награди от национални и международни конкурси в България, Румъния и Чехия. След временни договори в оркестъра на Баварската държавна опера в Мюнхен и Радиооркестъра в Кьолн, се установява през 2017 година в оркестъра на Франкфуртската опера. Свири на цигулка направена от казанлъшкия лютиер Пламен Едрев.

Розен Делев е роден в град Плевен. Завършва местното музикално училище в класа по пиано на Антоанета Воденичарова. Продължава обучението си в Мюнхенската консерватория в класа по пиано на доц. Майкъл Лесли. От 2016 г.е преподавател по пиано в мюнхенското музикално училище. Изнася солови и камерни концерти в Германия, Украйна и България.

Роден в Плевен през 1984 г., Момчил Мончев завършва СМУ "Панайот Пипков“ в град Плевен в класа по виола на г-жа Маргарита Казакова. Образованието си продължава в САЩ и Германия. През годините има щастието да работи с множество утвърдени педагози, като специално място в музикалното и личностно му развитие заема проф. Емил Кантор. От 2016 година насам Момчил Мончев е преподавател в НУИ "Панайот Пипков“ и оркестрант в "Плевенска филхармония“. Организира и участва в разнообразни проекти, част от тази му дейност са и концертите от поредицата "Българево CLASSIC“.

Кристиан Станчев е роден през 2003 г. в град Русе. От 2010 г. учи в Национално училище по изкуствата ,,Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, специалност "Класическа китара“. Завършва през 2022 г .Участва в редица културни събития, множество концерти и конкурси в Русе и извън него.

Александър Станчев е роден 2006 г. в град Русе.Ученик е в Националното училище по изкуства ,,Проф. Веселин Стоянов“ специалност "Ударни инструменти“.



Жулиета НИКОЛОВА