В Добрич започва изпълнението на проект "Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“. Основните насоки бяха представени на пресконференция в Бизнес залата на общината, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срокът на изпълнение е до края на април 2024 г.

Предвидено е да бъде изградена фотоволтаична централа на три детски градини в Добрич. Те са с номера 12 "Щурче“, 18 "Дора Габе“ и 20 "Радост“ . Ще бъдат монтирани около 111 фотоволтаични панела за производство на електрическа енергия за собствено потребление. Това по думите на кмета Йордан Йорданов е начин за прилагане на устойчиви иновативни мерки и добри практики в сектор енергетика. Бъдещето е във фотоволтаиците като начин на енергийна независимост, категоричен е кметът на добруджанския град. Той съобщи, че за следващата година е заложено изграждането със собствени средства на фотоволтаична централа и за основната административна сграда на общината. Този процес ще продължи, по думите му, и в следващите години като се разшири обхватът на сгради на детски заведения.

Община Добрич е водещ партньор по този проект. В дейностите му се включват също Община Добричка, Община Крушари и фирма GREEN ZONE AS, със седалище в град Осло, Република Норвегия. Общата стойност на проекта е 708 278,78 лева. За Община Добрич тя възлиза на малко над 261 хил. лв. Дейностите са под мотото: "Работим заедно за по-екологична, по-конкурентна и по-приобщаваща Европа".

По този проект в Дома за пълнолетни лица с деменция и Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в село Опанец, община Добричка, и в училище "Христо Смирненски" в село Крушари също ще бъдат изградени фотоволтаични централи. Община Крушари е първата в област Добрич с вече изградена и действаща от около месец фотоволтаична централа, монтирана на сградата на местната администрация. Ек news pic 2
©
ипът на проекта е от общо 8 експерти, в процеса на работа ще бъдат обучени специализирано минимум 20 служители. Ще бъдат преработени стратегическите документи на партньорите, отнасящи се до намаляване на вредните емисии,като част от цялостния процес на адаптиране към климатичните промени. В процеса на съвместна работа ще се споделят добри практики и опит.

Норвежкият партньор е донор по проекта. Компанията е интегриран независим производител на енергия, чиято цел е да направи възобновяемата енергия устойчива и достъпна в световен мащаб. Разработва енергийни проекти, където нейният интегриран бизнес модел е конкурентно предимство. Това заяви на пресконференцията Франк Девид, управител на компанията. Тя има разработени проекти в Индия, Шри Ланка, Бангладеш и нашата страна. Интерес представляват така наречените бюджетни домакинства и еко тоалетни в страна като Индия, където населението е многочислено. 

Жулиета НИКОЛОВА