Международният кинофестивал за ново европейско кино "Златната липа“ ще зарадва своите почитатели и през 2024 година. Единадесетото по ред издание тази година ще се проведе от 1 до 5 юни в Стара Загора. Това съобщи основателят и директор на "Златната липа“ - кинорежисьорът Магдалена Ралчева, предаде репортер на "Фокус".

Входът за прожекциите от програмата на "Златната липа“ отново ще бъде безплатен, благодарение на партньорството и подкрепата на Община Стара Загора и високата оценка на културното събитие от страна на кмета Живко Тодоров и хилядите почитатели на културния форум.

Екипът на фестивала вече е готов с филмовата програма, която скоро ще се появи на официалния сайт. В програмата тази година са селектирани 45 филма от 18 европейски страни.

"Филмите, които отсяхме в селекцията на фестивала тази година, са изключително силни, много интересни, което означава, че изминалата година е била добра за европейските кинематографисти“, отбеляза Магдалена Ралчева.

Конкурсната програма на "Златната липа“ 2024 ще включва 9 или 10 ленти, две от които ще бъдат български, издаде в аванс директорът на фестивала.

Сред заглавията на XI-ото издание на "Златната липа“ ще видим няколко впечатляващи ленти, отличени с престижни световни награди. Такъв е филмът "Анатомия на едно падане“ (2023) от френската режисьорка Жюстин Трие, който спечели Оскар за най-добър оригинален сценарий. Друго силно заглавие е "Зона на интерес“ (2013) на британския режисьор Джонатан Глейзър. Военно-историческата драма е копродукция между Великобритания, Полша и САЩ и е вдъхновена от едноименния роман на Мартин Еймис.

Зрителите на "Златната липа“ 2024 ще имат шанса да гледат и последните филми на Роман Полански "Дворецът“ (2023, Италия, Швейцария, Полша, Франция) и на Уди Алън "Чист късмет“ (2023, Франция и Великобритания).

От извънконкурсната програма на фестивала отсега е ясно, че ще се насладим на изложба картини от актьора Калин Сърменов, а авторитетният кинокритик Божидар Манов ще представи новата си книга с разкази "Тъжни хора“.

Прожекциите от програмата на "Златната липа“ 2024 отново ще бъдат в три зали – основната ще бъде концертната зала на Старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център "Стара Загора“ и в Регионална библиотека "Захарий Княжески“.