Бюджет 2024 на Пловдив, какво да очакваме? Отговор – немного. Може да очакваме работа по стадион "Христо Ботев", за "Локомотив" все още не е сигурно, въпреки че са заложени прехвърляните от бюджет в бюджет 12 млн. лв. Бул. "Кукленско шосе" – 6 млн., би трябвало да го видим завършен вече. "Голямоконарско" - от държавните пари, евентуално старт на реконструкцията на ул. "Царевец" от заема на предишния кмет Здравко Димитров. Работа по Дондуковата градина, ремонти в някои детски градини. Стартиране с държавни средства на ремонта на кино "Космос“ и "Форум Юг“.

В презентацията на Община Пловдив са вписани и още обекти – бул. "Хаджи Димитър“, вече открит от предишния кмет Здравко Димитров, басейнът "Младост“, с направена първа копка през далечната 2019-та, подлезът на ул. "Модър“, по който се работи вече 5 години и ул. "Владая“, и тя толкова.

Реконструкция на бул. "Рогошко шосе" няма да има, други преасфалтирания - почти не. Евентуално тук-там по няколкостотин метра с оскъдните пари на районните администрации. Изключение ще е ул. "Георги Странски“ в район "Източен“ – и тя проект от миналия мандат. Ремонт на тротоари - не, нови велоалеи – отново не. Да не говорим за продължение на бул. "Северен“, мостове, надлези, Математическа гимназия и т.н. Отговорът е – не.

Ще се изпълни ли като приходи така предложеният бюджет? Отговорът отново е по-скоро не. Неизпълнението през 2023-та година е около 60 млн. лв, при 243 млн. лв. заложени местни приходи. Сега отново се залага близка сума – 235 млн. лв. Не е трудно да се прогнозира около 35-40 млн. лв. неизпълнение.

Сега малко по-подробно. Видимо това е бюджет по инерция, инерцията на предходния мандат, с малко обещания за пари от държавата. Пари, които още не са съвсем сигурни. Няма подписани договори между кмета и министъра на МРРБ, а и ще се усвояват в тригодишен период.

Изпусна се моментът за бързи реформи. Внасяне на нова структура с намаление на раздутия щат. Съкращения на неефективни, да не се каже и безсмислени общински звена, като дирекция "Здравеопазване“, ОП "Жилфонд“ и т.н. Следване на принципа "икономия от мащаба“, обединение на общински предприятия. От 278 млн. лв., което е реалният бюджет на града, а не представения по медиите 680 млн. лв., където влизат заплатите на учителите и т.н. държавни дейности, при които общината е само "пощенска кутия“, близо 60 млн. лв. са заплати и осигуровки, а 86 млн. лв. са за издръжка на администрацията.

Поради огромните разходи за заплати, издръжка и т.н. "задължителни плащания“ като собствени данъци, лихви и главници по кредити и други ангажименти на общината, се налага изготвяне на бюджет с нереална приходна част. От това следва задържане на разходи през годината, най-често капиталови. Така е и сега, примерите са очевидни. В параграфите, касаещи данъчните приходи, е заложен приход от 103 млн. лв., при положение че през 2023-та е бил заложен 105 млн. лв. и не е изпълнен с близо 25 млн. лв.

Само неизпълнението при данъка при придобиване на имущество е бил 11 млн. лв., от 44 млн. лв. заложен приход. Как при видимото намаляване на сделките с имоти се очаква през 2024-та да се съберат 42,5 млн. лв.? При данъците на автомобилите неизпълнението за 2023-та е 6 млн. лв. При недвижимите имоти е 7 млн. лв. Залагат се същите суми и да очакваме, че тези данъци ще се изпълнят?