Двама души са загубили живота си при трудови злополуки в област Благоевград от началото на годината. Това каза пред журналисти Славянка Симитчийска, директор на Дирекция "Инспекция по труда“ – Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Днес в Благоевград се състоя конференция по повод проведената в началото на месец февруари 2024 г. информационна кампания, по инициатива на ИА "Главна инспекция по труда“ с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, посветена на трудовия травматизъм: "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“.

Симитчийска коментира, че целата на срещата е да се намалим броя на трудовите злополуки чрез по-голяма информираност и най-вече чрез превенция.

"От началото на годината на територията на област Благоевград са станали две смъртни злополуки, по които "Инспекцията по труда“ е извършила разследване, съответно е предприела принудителни административни мерки и са съставени актове за нарушение на работодателите“, коментира още тя.

От думите ѝ стана ясно, че през тази година се наблюдава тенденция за намаляване на трудовите злополуки, сравнено с 2022 – 2023 година.

"Най-рисковият сектор е строителството. Много чести са и злополуките, свързани с товаро-разтоварителни дейности. Тази година една от смъртните злополуки при нас е точно такава – при товаро-разтовареителни дейности“, прибави още тя.