Започва вторият етап от проекта за изграждане на битова канализация в  добричкия квартал "Рилци", днес символично бе направена първата копка, предаде репортер на "Фокус". На събитието сред официалните лица бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът "Устройство на територията" инж. Пенчо Керванов, ВиК-специалистът в общината инж. Добринка Михова, представители на фирмата изпълнител и на строителния надзор. 

"Много пъти сме говорили, обещания много за 30 години, изпълнение - нулево. Без много обещания миналата година започнахме етап I и завършваме. Тук е моментът да отворя една скоба и да кажа, че се извиняваме за неудобството на жителите на кв. "Рилци", защото паралелно с етап I започва и етап II. Когато той приключи, ще имаме и цялостно асфалтирани улици в обхвата му. Служебното правителство ни отпусна в края на миналата година сумата от 5 435 000 лв. Вторият етап ще струва 4 240 000 лв. без ДДС. Обхваща общо 4,5 км канализация", заяви кметът Йордан Йорданов.

Той отправи апел към жителите на квартала, там, където преминава канализацията, да се присъединяват. Практиката към момента показва, че макар и реализиран етап I, има хора, които не са се присъединили, а условия за по-добро съществуване и удобства са създадени. Обещанието е общината да продължи работа, за да бъдат завършени всички четири етапа от проекта. 

По думите на инж. Добринка Михова, специалист във ВиК-сектора в общината, строителните работи се очаква да приключат в края на месец септември тази година. Списъкът на улиците ще бъде публикуван на сайта на общината.

Проектът за изграждане на битова канализация в кв. "Рилци" е от 2015 г., разделен е на етапи, поради голямото финансиране. То е външно, тъй като е непосилно за общината, подчерта инж. Михова. Освен чрез интернет платформите списъкът с улиците на интервенция по време на втория етап ще бъде достъпен и в читалището на кв. "Рилци". 

Жулиета НИКОЛОВА