В Благоевград се проведе обществено обсъждане на концепцията за териториални инвестиции на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград, чрез която културния институт може да получи възможност за обновяване и модернизиране сградата на театъра и за изграждането на устойчиво развитие на културата и туризма в региона, предаде репортер на "Фокус“.

Сред плануваните дейности са изпълнение на енергоефективни мерки; ремонт на ВиК и ел. инсталация, ремонт на инсталация за отопление, охлаждане и вентилация; инсталиране на фотоволтаична централа за производство на ел. енергия за собствени нужди; обновяване, обзавеждане и оборудване на сценични зали, съблекални, гримьорни, гардеробни, санитарни и др. помещения, внедряване на иновативни дигитални решения за интерактивно представяне на театралното изкуство на туристическия пазар; създаване на интерактивен продукт чрез използване на виртуална и добавена реалност; видео рубрика "Зад кулисите“ и други.

Директорът на благоевградския театър Маргарита Мачева каза, че е изключително радостна от факта, че през последните години Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград изключително много е засилил дейността си.

Само за последните 5 години културния институт може да се похвали с 25 нови заглавия, 630 играни представления пред 85 850 зрителя, 10 проекта, реализирани с външно финансиране.

"Представленията ни са доста зрелищни. Стремим се към съвременен театрален език, впечатляваща визия на спектаклите, така че да бъдем в тенденцията на съвременното театрално изкуство. Това, което екипът на театъра прави е извънредно и на много високо ниво“, каза още тя.

В контраст на добрите новини, Маргарита Мачева показа снимки, от които се вижда, че при валежи от дъжд, вода тече на различни места в театъра, включително и до електрическото табло на Голяма сцена.

"Много често тече и на много места, като водата събираме в легени. Освен, че е дискомфортно, това е изключително опасно, защото навсякъде има ток“, подчерта тя и допълни, че театъра има и други проблеми, един от които е отоплението.

От своя страна кметът на Община Благоевград Методи Байкушев заяви, че напълно подкрепя представената концепция от Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград. Той заяви, че действително от културния институт работят много добре.

"Всички искаме да видим тази сграда в обновен вид, за да сме сигурни, че е енергийно ефективна и сигурна. И второ – надявам се, че това ще доведе и до ремонт на фасадата, което ще е страхотно. От гледна точка на мен като ръководител на администрация, изключително много ми харесва това, че в новия програмен период на Европейския съюз, се търси да има сътрудничество между различни институции. Успехът на всеки един от нас зависи от общия ни успех“, категоричен бе той.