Чешкият художник Петр Хайдила гостува със семейството си и първа самостоятелна изложба живопис в Културния център "Двореца“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Официално изложбата беше открита с вернисаж в галерия "Тихото гнездо“. Може да бъде разгледана до 29 юни. "Творчеството на художника е отличено с награди за изкуство и е оценено от колекционери. Изложбата в Архитектурно-парковия комплекс "Двореца“ в Балчик е рядка селекция от малки като размер картини с природни сцени. Тя пренася всички любими теми на Хайдила от неговите големи картини и ги представя като съкровен подбор на главните източници на вдъхновение на художника. Перуники, пеперуди, кошери и разнообразни форми на растителния свят се съревновават с "истинските“ със своята яркост, наситеност на цвета и майсторска форма. Творчеството на Петр Хайдила е оценено от изкуствоведите за неговата уникалност и нов подход към средата на живописта“, заяви в своето привествено слово директорът на Държавния културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца“ Жени Михайлова. Изложбата в Културен център "Двореца“ е много специална възможност за любителите и българските колекционери на изкуство. Само няколко от произведения му в подбраната изложба се предлагат за продажба. Участието на Петр Хайдила в художествено-творческата програма на Държавен културен институт - Културен център "Двореца“ е по покана на неговото ръководство и е част от културното сътрудничество и сключения меморандум между "Двореца“ в Балчик и моравския град Валашке Мезеричи (Valasske Mezirici), давайки възможност на публиката да види най-доброто от чешката съвременна живопис.

"Радвам се, че съм на едно място, където е живяла не само една кралица, но един човек писател и дизайнер на целия Архитектурно-парков комплекс, наречен "Двореца“. Видно е, че навсякъде в него живее един дух на творчество. Мисля си, че когато тя е била тук, е била много усмихната. Радвам се, че мога да представя моите картини на място, където кралица Мария е живяла, размишлявала и творила. За мен е голяма чест да съм в "Двореца“ и да представя съвременно чешко изобразително изкуство. Мисля, че наслада носи мисълта, с която картините са създадени“, сподели художникът Петр Хайдила.

В рамките на меморандума за културно сътрудничество между ДКИ - КЦ "Двореца“ в Балчик и чешкия град Валмез предстои през следващата година местни творци да представят българската култура в Чехия, съобщи Жени Михайлова.

Жулиета НИКОЛОВА