Столичната община глоби "Трейс Груп Холд" със 100 000 лева заради ремонта на жълтите павета. От общината са съставили акт за умишлено счупване на керамично паве от работник. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как работник използва чук, за да оформи и постави едно от жълтите павета. През 2016 година паветата бяха обявени за единична, урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност на столицата.

Кметът Йорданка Фандъкова е изпратила по случая и сигнал до Софийската градска прокуратура.

Общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София“ определи глобата като "измиване на ръце" и обясни, че тя е два пъти по-малка от максималната, която е можело да бъде наложена.

"Не е фирмата, която трябва да дава отговорите. Общината се крие. Йорданка Фандъкова и Георги Георгиев се крият. Общественият интерес ли защитават, или играят адвокати на фирмата“, каза той пред bTV.

Столичната община няма да плаща за пренареждането на жълтите павета

Движението по паветата пред парламента беше пуснато миналата седмица

Бонев добави, че ще бъде организиран протест с искане за оставка на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Разместените павета пред парламента ще бъдат пренаредени и префугирани

Според общината и фирмата спирането на автомобилите и широките фуги водят до разместванията

От фирмата, извършила ремонта, коментират, че са изпълни проекта.

"Твърдението на работника е, че павето е било счупено в долния край и затова е било счупено и оформено. Провеждан е инструктаж. Работникът е отстранен от работа“, заяви Красимир Цоклинов от "Трейс Груп“.

Все още няма решение дали наказанието ще бъде изплатено, или обжалвано.